Selecteer een pagina

Een paar weken terug schreef ik over het initiatief #metelkaartegenbmhk van Flair. Een vrij precair en confronterend onderwerp waar helaas veel te veel vrouwen mee worden geconfronteerd maar waar ook nog heel veel vrouwen hun kop voor in het zand steken als de oproep voor het baarmoederhalskanker bevolkingsonderzoek weer komt. Helaas komt het daardoor nog vaak voor dat er in een later stadium baarmoederhalskanker wordt geconstateerd. Hoe vervelend het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker ook is, het is wel noodzakelijk. Net als meteen aan de bel trekken zodra je veranderingen merkt in je lichaam. Dat deed Monique van Loon ook toen ze merkte dat er iets niet klopte door continue bloedingen. Het bleek erger te zijn dan iedereen dacht. Ze schreef hierover haar boek “Je bent jong en je krijgt wat“. Vandaag een review over dit confronterende en kwetsbare boek.

Je bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Bron foto + tekst: Bol.com

Mijn mening

Gezien het precaire onderwerp, is dit boek een must voor elke vrouw. Of je nou al in aanmerking komt of niet, of je nu geconfronteerd bent met een fout uitstrijkje of niet, elke (jonge) vrouw moet dit boek lezen. Het is een openhartig verhaal over hoe je wereld ineens in elkaar kan storten als blijkt dat een uitstrijkje niet goed is, de rollercoaster waar je doorheen gaat maar ook hoe je je kop niet hoeft te laten hangen. Monique van Loon, een succesvolle onderneemster in de bloei van haar leven, laat niet alleen de rauwe en kwetsbare kant zien van het traject waardoor je gaat bij een diagnose baarmoederhalskanker maar zij laat ook zien dat je de luchtigheid van het leven kan behouden. Hoe moeilijk het ook is, er is altijd wel een silver lining waaraan je vast kan houden als je leven in elkaar lijkt te storten.

Ik vond het een ontzettend confronterend verhaal door mijn eigen ervaring want je bent je continue bewust dat ook dit jouw verhaal had kunnen worden. Baarmoederhalskanker blijft iets onwerkelijks en onaantastbaar, ook omdat je het vaak niet eens merkt. Toen ik in het traject zat, had ik graag een boek als dat van Monique gehad om te lezen over de ervaring van een andere vrouw en hoe zij er mee om ging. Ook omdat Monique een hele fijne schrijfstijl heeft maar ook de waarheid niet onder stoelen of banken steekt en eerlijk aangeeft dat het leven gewoon soms kut is, ook als je in de bloei van je leven bent en alles voor de wind lijkt te gaan. Het is een ontzettend naar onderwerp om mee geconfronteerd te worden maar door het lezen van Monique van Loon, wordt het wat luchtiger en vind ik het zeker een aanrader om te lezen.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com