Selecteer een pagina

Als vrouw zijnde, krijg je rond je 30ste verjaardag de oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Slechts 6 op de 10 vrouwen geeft gehoor aan deze oproep en eerlijk is eerlijk, ik hoorde bij die 4 vrouwen die een aantal jaar geen gehoor gaf aan de oproep voor het uitstrijkje voor dit bevolkingsonderzoek. Ergens was het een geval mijn kop in het zand steken en aan de andere kant ook een soort angst want ik vind een uitstrijkje echt het meest verschrikkelijke wat er is. Het klinkt heel dramatisch maar een jaar geleden deed ik nog de uitspraak tegen de gynaecoloog “ik onderga liever de liposucties voor lipoedeem dan een uitstrijkje”. Maar uiteindelijk was het wel dat uitstrijkje dat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat onrustige cellen bij mij gelukkig op tijd ontdekt werden. Om te zorgen dat elke vrouw zich bewust is van de noodzaak van dit bevolkingsonderzoek, is Flair samen met Miljuschka Witzenhausen de samenwerking #metelkaartegenbmhk, ofwel met elkaar tegen baarmoederhalskanker.

#metelkaartegenbmhk

Jaarlijks wordt er bij 900 vrouwen baarmoederhalskanker of een voorstadia van baarmoederhalskanker geconstateerd. In 2018 stierven er 217 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker wordt vaak veroorzaakt door het HPV, ofwel Humaan Papilloma virus. HPV wordt overgedragen via seksueel contact, is smeer besmettelijk en bijna iedereen krijgt het een keer in zijn leven, zowel mannen als vrouwen. Bijna altijd ruimt het lichaam het HPV virus vanzelf weer op maar het is dus ook de veroorzaker van baarmoederhalskanker.

Van het virus merk je maar weinig maar het kan dus wel desastreuze gevolgen hebben. Daarom is het ook zo belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen en zo vroeg mogelijk te kunnen ingrijpen bij een voorstadia van baarmoederhalskanker. Als het zo vroeg mogelijk wordt ontdekt, is het meestal nog goed te behandelen. Baarmoederhalskanker ontstaat langzaam en daarom wordt er bij vrouwen vanaf 30 tot 60 jaar geadviseerd om elke 5 jaar een uitstrijkje te laten doen. De uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek krijg je dan ook rond je verjaardag in de brievenbus.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Eigen ervaring

De reden waarom ik het initiatief van Flair deel, is omdat ik zelf ook te maken heb gehad met een negatief uitstrijkje waarbij foute cellen en het HPV-virus werden gevonden. Hoewel ik jaren mijn kop in het zand kon steken, was het de huisarts die ingreep toen ik bij haar was voor iets anders en uiteindelijk is dat misschien wel mijn mazzel geweest. Niet alleen werd er in een vroeg stadia de foute cellen en het HPV-virus gevonden maar kwam ik ook onder jaarlijkse controle te staan bij een gynaecoloog. Ieder jaar was de controle weer een spannend moment omdat je zelf helemaal niets kan doen en je lichaam het zelf moet oplossen. Doordat het zo ongrijpbaar is, geeft het heel veel onzekerheid en twijfel want je uitstrijkje kan het ene jaar wel goed zijn maar kan het volgende jaar wel een hele andere uitslag hebben. Je merkt niet dat het virus in je lichaam is en je weet dus ook niet wat voor effect het op je lichaam heeft.

Bij mij heeft het heel wat jaren geduurd voordat mijn lichaam het HPV-virus had opgeruimd en ik een schoon uitstrijkje had. Ieder jaar was de afspraak bij de gynaecoloog en het wachten op de uitslag een van de spannendste momenten van het jaar. Toen ik na heel wat jaren eindelijk het verlossende telefoontje kreeg dat alles in orde leek, hebben zowel ik als de gynaecoloog even heel hard geschreeuwd want het was zo’n opluchting dat mijn lichaam het eindelijk had opgeruimd. Inmiddels laat ik braaf bij iedere oproep een uitstrijkje doen en heb ik ook een aantal vriendinnen die nu braaf aan alle oproepen gehoor geven. Niet alleen ik kreeg een negatief uitstrijkje maar ook een paar van mijn vriendinnen waren de klos. Doordat wij het van elkaar wisten, was het taboe en de schaamte er ook een beetje vanaf maar werd het ook makkelijker om erover te praten. Juist dat is bij deze ziekte zo belangrijk want het zit nog veel te veel in een verdomhoekje en dat zorgt ervoor dat vrouwen er soms te laat bij zijn. Dus mocht je nou denken dat het een ver van je bed show is, vergis je alsjeblieft niet en geef gehoor aan de oproep voor het bevolkingsonderzoek. In dit geval is voorkomen echt beter dan genezen.

Take care!

xoxo

Bron stockafbeelding: Unsplash.com