Selecteer een pagina

Voor ons Nederlanders blijft praten over geld of schulden toch iets waar een taboe op heerst. Maar als er iets in 2020 duidelijk werd dan is het wel dat niets meer zeker is. Banen en bedrijven kwamen onder druk te staan, relaties werden op de proef gesteld door de semi-lockdown en het werd duidelijk welke banen belangrijk zijn in tijden van een pandemie. Sommige mensen verloren hun werk of bedrijf en sommige relaties overleefden dit jaar niet. Gebeurtenissen die iedereen kan overkomen maar waar ook een flinke daling van financiën aan kan hangen waar je soms in eerste instantie niet bij stil staat.

Scheiding

Er zijn heel veel schrijnende verhalen als het gaat om de gevolgen van inkomstendaling. Zo was er twee weken terug een mevrouw te zien in de serie “waarom werken vrouwen niet?” die jarenlang getrouwd was, gekozen had om thuis te blijven voor de opvoeding van de kinderen te zorgen en het mogelijk maakte dat haar echtgenoot carrière kon maken. Maar na jaren bleek het huwelijk over te zijn, werd er gescheiden en mevrouw bleef achter met haar kinderen.

Nu denk je misschien dat een scheiding vervelend is en wellicht niet het einde van de wereld maar deze mevrouw had alleen de alimentatie van haar ex man maar die was eindig en ze werd nu geconfronteerd met het moment dat er geen inkomen meer binnen zou komen. Zaken waar je misschien aan het begin van je relatie wellicht nooit bij stil had gestaan en wellicht had je ook niet kunnen bedenken dat een huwelijk zou eindigen in een scheiding. Maar dit soort schrijnende situaties geeft maar weer aan dat niets zeker is en je eigenlijk altijd moet zorgen dat je financieel op de toekomst bent voorbereid.

Tijd om dit taboe te doorbreken

De mevrouw uit “waarom werken vrouwen niet?” is natuurlijk niet een op zichzelfstaand verhaal. Er zullen heel veel vrouwen zijn die hiermee geconfronteerd worden na een scheiding of relatie break up maar zullen het wellicht moeilijk vinden om hier over te praten. Maar juist door erover praten en het te delen, wordt het uit de taboe sfeer gehaald en is het makkelijker om hulp te vragen. Maar juist doordat het nog steeds in een taboe sfeer zit, blijft ook de schaamte om hierover te praten heel hoog en wordt het nog moeilijker om hulp te vragen.

Dus als de wereld dit jaar toch al op zijn kop staat waarom grijpen we dit dan ook niet aan om taboes te doorbreken? We kunnen onze ogen wel blijven sluiten maar feit is wel dat dit jaar er heel veel mensen zijn die geconfronteerd worden met hun financiën en die wellicht juist nu hulp nodig hebben maar het niet durven te vragen. Dus laten we eens stoppen met financiën en schulden als een taboe te behandelen want juist in een jaar als dit, moeten we elkaar er doorheen helpen.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com