Selecteer een pagina

Gisteren vierden wij onze vrijheid. Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is en waar onze voorouders hard voor hebben moeten vechten. We leven in een land waar we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen. We leven in een land waar we onze stem mogen laten horen. Maar toch wringt het woord vrijheid enigzins bij mij want hoe vrij ben je werkelijk als je een chronische aandoening als lipoedeem hebt. Lipoedeem, een onvoorspelbare aandoening waarover nog steeds zo weinig bekend is maar die je volledig in je vrijheid kan beperken. Wat is de definitie van vrijheid dan nog als je lichamelijk en mentaal beperkt wordt door een aandoening waar je geen invloed op kan uitoefenen?


Beperkte vrijheid


Jarenlang heb ik mij in mijn lichaam gevangen gevoeld, simpelweg omdat ik niet wist dat ik lipoedeem had. Het voelde alsof mijn lichaam een eigen leven leidde en compleet clashte met hoe ik mij voelde. Ik voelde mij een gevangene van mijn lichaam en mijn hoofd was de cipier die keer op keer als een beul tekeer ging dat ik niet goed genoeg was. Mijn fysieke beperking werd steeds erger doordat de lipoedeem steeds meer van mijn lichaam in beslag nam en ik steeds minder kon. Mijn vrijheid en wereld werd steeds beperkter.

Naar mijn idee was de enige oplossing, om mijn vrijheid weer terug te krijgen, het liposuctie traject in te gaan. Een stap die ik eigenlijk “onvoorbereid” nam en geen idee had wat mij te wachten stond. Zo werd ik wel verlost van 35.5 liter lipoedeem vet uit mijn benen maar kwam ik voor nieuwe uitdagingen te staan. Mijn verwachtingen en hoop op vrijheid waren enorm hoog. Misschien wel onrealistisch hoog. Zo hoog dat ik nooit dat ideaalbeeld zou kunnen bereiken.

Nieuwe vorm van vrijheid


Na jaren van beperkt worden in mijn vrijheid door een lichaam met lipoedeem, had ik al mijn hoop gezet op de liposucties en was ik ervan overtuigd dat alles zou veranderen. Dat mijn vrijheid mij in mijn schoot geworpen zou worden en alles anders zou zijn na jaren van beperkingen. Het leven liep anders en ik was heel ver verwijderd van mijn geidealiseerde leven. Iets wat ook bij mijzelf lag omdat ik met een heel verkeerd beeld het liposuctietraject in ging en eigenlijk daar pas in de afgelopen jaren achter ben gekomen.

Mijn definitie van vrijheid is de laatste jaren veranderd. Mijn vrijheid zit hem in elke ochtend opstaan zonder pijn. Mijn vrijheid zit hem in elke stap die ik samen met Champ kan zetten. Mijn vrijheid zit hem in elke dag mijn dagelijkse dingen kunnen doen zonder al teveel beperkingen. Mijn vrijheid zit hem in de goede dagen waarop ik mij zowel mentaal als lichamelijk goed voel. Mijn vrijheid zit hem in kunnen doen wat ik wil doen zonder mij te laten tegenhouden door de lipoedeem. Mijn vrijheid zit hem in genieten van elke dag die goed is en waar ik met een glimlach op kan terugkijken. Mijn vrijheid zit hem in elke dag luisteren naar mijn hoofd en lichaam en daarnaar te leven. Zolang ik dat doe, kan ik leven in vrijheid.

Take care!

Xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com