Selecteer een pagina

Laatst zat ik een item te kijken bij Nieuwsuur dat ging over Saxenda en waarbij professor Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC te gast was. Een interessant item over de oorzaak van obesitas en de behandeling daarvan. Nu was het niet een keer een item waar er alleen maar met het vingertje gewezen werd maar werd er verder gekeken naar de oorzaken van obesitas. De presentator maakte de opmerking “maar hebben mensen met overgewicht niet al te horen gekregen dat ze beter worteltjes kunnen gaan eten” en toen dacht ik “jij snapt het”. Ik denk namelijk dat iedereen met overgewicht, of dat nou overgewicht is of lipoedeem wat niet herkend wordt, wel eens te horen heeft gekregen dat ze beter worteltjes/ tomaatjes/ selderij/ komkommer konden eten en ik denk dat dat tekent is voor wat er mis is met onze gezondheidszorg.

We beginnen met tomaatjes en komkommer

Ik was een jaar of 25 toen ik voor het eerst bij een huisarts kwam en de serieuze vraag stelde of de veranderingen aan mijn lichaam wellicht met lipoedeem te maken zouden kunnen hebben. Zij prikte eens een paar keer in mijn benen en kwam tot de conclusie dat het geen oedeem kon zijn. Toen was er nog veel minder bekend over lipoedeem en zij kende het helemaal niet. Dat weet ik nu achteraf. Zij begon meteen over mijn gewicht en dat ik wellicht toch weer eens met een diëtiste moest gaan praten want dat kon geen kwaad en als ik nou begon met alvast wat meer tomaatjes en komkommer te eten, dan zou het vast goed komen.

Op dat moment was ik 25 jaar, had ik al een eetstoornis geschiedenis en was ik meerdere keren naar een diëtiste gestuurd zonder enig resultaat behalve dat ik nog eet gestoorder werd. Het grootste probleem zat hem in mijn groeiende benen en dat was geen lymfoedeem dus die paar keer in mijn benen drukken, zou haar nooit de info gegeven hebben waar ik naar op zoek was. Maar het was vooral de tomaatjes en komkommer opmerking die echt compleet in mijn allergie schoot. Het was een opmerking die ik al eerder had gehoord en zelfs in een eetstoornis behandeling te horen kregen waar met een rode pen bij een eetdagboek de opmerking werd geschreven “dat ik beter een appel had kunnen eten ipv een AA drankje”. Het zijn die dingen die je waarschijnlijk je hele leven bij blijven want ik haal deze anekdotes nog regelmatig aan als ik weer in gesprek moet met een medicus die begint over mijn gewicht.

Verandering begint bij het begin

Voor veel van ons, begint de zoektocht naar antwoorden over de veranderingen in ons lichaam, bij de huisarts. Je gaat daarheen omdat je een antwoord wilt op wat er aan de hand is met je lichaam. Nu blijkt nog steeds dat bij veel dames met lipoedeem de huisarts niet de antwoorden kan geven waar je naar op zoek bent of niet eens de lipoedeem herkennen. Als je dan een tomaatjes en komkommer opmerking krijgt, kan die impact enorm zijn. Het is namelijk niet dat we niet weten wat gezonde en bewuste keuzes zijn. Het zijn vaak de keuzes die we al jaren maken maar die kennelijk niet het gewenste effect hebben gehad. Als het namelijk wel effect had gehad, dan hadden we niet bij de huisarts gezeten.

In het Nieuwsuur item werd gelukkig wel duidelijk gemaakt dat mensen met obesitas vaak een achterliggende oorzaak hebben die voor de lange termijn aangepakt dient te worden en dat het niet altijd zo simpel is als er gedacht wordt. Het vergt onderzoek, verder kijken dan alleen de buitenkant en maatwerk als het gaat om de aanpak. Wellicht helpen die tomaatjes en komkommer dan wel.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com