Selecteer een pagina

Afgelopen donderdag konden jullie al lezen dat ik in februari mijn motivatie kwijt was en eigenlijk baal ik daar wel een beetje van. Nu kan ik een heleboel redenen noemen waarom ik in februari mijn motivatie kwijt raakte maar dat voelt niet goed en ik wil juist er graag voor zorgen dat ik vooruit blijf gaan. Juist omdat ik in januari ontzettend gemotiveerd was en al mijn doelen bereikte die ik maar stelde. Maar hoe ga ik voor de komende maand mijn motivatie terugvinden om toch weer mijn doelen op te pakken en ze allemaal te bereiken? Ik ging op zoek naar tips en vandaag deel ik deze met jullie.

Tips om je motivatie terug te vinden

Inventariseer

Inventariseren houdt niet alleen in dat je een lijst gaat maken van de dingen die je wilt aanpakken en de doelen die je wilt bereiken. Maar het houdt ook in dat je gaat inventariseren waarom het je niet gelukt is om je motivatie te behouden en je doelen te bereiken. Je kan iets niet veranderen als je niet weet waarom iets niet is gegaan zoals je had gehoopt. Maak een schone lei en focus je dan op je nieuwe doelen.

Stel haalbare doelen

De perfectionist in mij legt het liefst de lat zo hoog mogelijk. Maar een hoge lat, zorgt er ook vaak voor dat je je doelen niet kunt bereiken. Je kan wel binnen een maand de marathon willen kunnen rennen maar let’s face it, dat is niet een realistisch doel. Hak je doelen in kleine hapjes en zorg dat je de lat niet te hoog legt.

Stap voor stap

Het liefst ren ik zo snel mogelijk vooruit en sla een aantal stappen over om mijn doel maar te bereiken. Maar ik weet ook heel goed dat dat niet altijd werkt. Ik kan wel mijn HELE huis willen opruimen en schoonmaken maar dan wordt het een immense klus die ik niet kan overzien en dan verlies ik mijn motivatie. Ik hak mijn doelen in kleine hapjes en ga ze dan stap voor stap afwerken. Iedere stap die ik dan heb gedaan, voelt als een overwinning.

Kijk je belemmeringen recht in de ogen

Wat houdt je tegen? Wat is het dat je niet aan je doelen werkt? Welke spoken zie je op de weg? Zijn dit realistische belemmeringen of zijn het spinsels die je hoofd je laat geloven? Kun je ze opruimen en ruimte creëren om toch weer gemotiveerd aan de slag te gaan? Als je weg blijft lopen, zul je nooit je doelen bereiken dus waarom niet aanpakken die belemmeringen en show them the door?

Gooi je excuses over de schutting

Ik kan echt heel erg goed excuses bedenken waarom ik iets niet wil of hoef te doen. Maar wie hou ik dan eigenlijk voor de gek? Quit the excuses and the bullshitting. Niemand heeft namelijk last van jouw excuses behalve jijzelf.

Kijk niet terug

Je kan jezelf helemaal gek maken door terug te kijken en jezelf blijven slaan om alle dingen die je niet hebt gedaan maar wat bereik je daar mee? Gaat het je helpen om vooruit te komen? Blijf dus niet hangen in je pitty party over de dingen die je niet hebt gedaan en de kansen die je voorbij hebt laten gaan, focus je op de toekomst.

Vraag hulp

Ik krijg jeuk van de zin: vraag hulp. I honestly do. Het liefst doe ik het gewoon zelf op mijn manier. Maar mijn manier is niet altijd de juiste manier, dit is helaas bewezen (ook al geef ik dit liever niet toe). Vraag dus af en toe eens om hulp. Het kan zijn dat je iemand vraagt om zijn/ haar visie of wellicht weet iemand een slimmere manier om een van je doelen te bereiken. Ik vraag regelmatig mijn ouders om mij ergens aan te herinneren zodat ik weet dat ik iets moet doen. Het is iets klein maar ik weet gewoon dat ik heel makkelijk dingen vergeet die ik liever niet doe.

Neem beslissingen

Stel je prioriteiten en bepaal wat je belangrijk vindt. Neem dan de beslissing wat je gaat doen. Je zal toch een beslissing moeten nemen als je je motivatie wilt terug vinden. Als is het alleen al de beslissing om te bepalen wat je moet gaan doen om je motivatie terug te vinden en weer in de actie te komen.

Commitment

Op mijn werk hanteer ik de regel: wat je belooft, moet je doen. Daarmee ga ik een commitment aan met mijn klanten, collega’s en management. In mijn privé leven ben ik daar dan weer niet zo streng in en daardoor gebeuren dingen vaak niet (natuurlijk met een heleboel geweldige excuses waarom ik het niet hoef te doen). Maar als ik hulp vraag en mensen erbij betrek, dan kan ik ook een commitment aangaan. Als ik afspraken maak om iets te doen, dan zal ik het ook moeten doen. Het klinkt een beetje kinderachtig maar ik merk wel dat het mij helpt om dingen te doen en mijn motivatie weer terug te vinden.

Kom in actie

Van op de bank zitten is geen enkele miljonair ooit rijk geworden. Je kan het proberen of het je lukt om vanaf de bank rijk te worden en vooral niets te doen maar ik kan je nu al zeggen dat dat niet gaat werken. Sta op en kom in actie. Ga doen wat je moet doen. Beweeg, maak stappen en move!

Hoe gaan jullie om met momenten waarin je je motivatie kwijt bent?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock