Selecteer een pagina

Hallo, Sandra hier!

Mijn 2e gastblog voor Marije!  In mijn 1e gastblog schreef ik over “chiquer leven als de rest” en in deze blog wil ik jullie vertellen wat dat dan precies inhoud voor mij. Chiquer leven als de rest, hoe doe je dat dan? Laat ik voorop stellen dat ik wekelijks nog door mijn lijf wordt verrast. Met oedeem is sowieso geen dag hetzelfde maar behaalde resultaten uit het verleden zijn vaak ook geen garanties voor de toekomst. Een goed voorbeeld: de thee waar ik vorige maand nog zo goed door kon plassen, werkt nu ineens niet meer voor mij. Waarom? Dat is de magie van ons menselijk lichaam. Maar wat werkt dan wel voor mij?

Wat voor mij werkt?

Voeding. Waar ik achter ben gekomen is dat als ik minder koolhydraten eet, ik vaak betere dagen heb. Het mijden van kant en klare “meuk” vindt mijn lijf ook fijn! Klinkt misschien heel logisch, kant en klaar mijden, maar wist je dat er in veel kruidenmixen ook suikers zitten? Heel gemeen, maar waar! En juist die suikers vinden mijn darmen niet heel fijn. Daar loop ik echt heel erg door vast. In voeding ben ik dus erg streng. Ik maak heel veel zelf, zoals crackers, soepen en tussendoortjes. Het avondeten houd ik heel puur met veel groenten en eiwitten. Voor mij werkt dit het beste.

Alcohol. Tja… een heel slecht idee als je oedeem hebt en ik merk dat al heel snel. Dikke handen, opgezwollen buik, hoofdpijn. Kortom houdt dit voor mij in dat ik zeer beperkt alcohol drink en per jaar zijn de glaasjes dus op 1 hand te tellen.

Steunkousen. Al meer dan 10 jaar draag ik een klasse 2 maar heb in de loop der jaren wel al in heel veel verschillende vormen gehad. Van knie tot onder de bil en nu al een aantal jaren het panty model met dichte tenen. Ik draag hem niet dagelijks want dat lukt niet met mijn buik. Mijn buik is qua oedeem een zwakke plek en soms kan ik daar de druk van de kous niet verdragen. Wanneer ik mijn kousen draag, draag ik sowieso ook altijd een corrigerend hemd. Dit om meer druk te geven op mijn buik. Beiden draag ik altijd schoon en pas gewassen omdat ze dan de beste druk geven en het oedeem per dag kan verschillen.

Sporten. Hier haal ik ontzettend veel energie uit maar is tegelijkertijd ook vaak mijn valkuil. Wanneer ik te lang en teveel sport loop ik vol en dit kan soms dagen nodig hebben totdat ik terug herstel. Ik heb helaas de pech dat ik door een zwaar motorongeluk mijn beide enkels heb verbrijzeld en deze nu na 15 ingrepen vast staan aan mijn onderbenen. Daardoor ben ik bepekt met sporten maar daardoor laat ik mij niet tegenhouden en doe wat ik kan doen! Ik doe voornamelijk krachttraining en in de zomer ga ik lekker moutainbiken in het mooie Zeeland waar ik woon!

Lymfpress. Dit is een apparaat wat ik thuis gebruik om mijzelf te behandelen. In de zomer gebruik ik de lymfpress iedere dag en verder minimaal 4 x per week, soms iets meer als dit voor mijn gevoel nodig is. Wanneer mijn benen vol zijn gelopen en ze onrustig aanvoelen geeft dit onwijs veel verlichting. Ik behandel mezelf dan een uur en hierbij lig ik, dus dan pak ik ook direct mijn ontspanning! Win Win ! Dit apparaat heb ik in gebruik via de zorgverzekeraar, hierdoor is het voor mij verplicht om regelmatig bij een oedeemtherapeut onder behandeling te zijn. Dit is een regel van mijn zorgverzekeraar. Of dat bij iedereen zo is weet ik niet.

Rust. Ik noem deze expres als laatste en dat komt omdat ik dat nog niet onder controle heb. Mijn hoofd wil altijd meer dan mijn lijf en zeker na alle operaties, heb ik veel moeten inleveren. Dat is zo ontzettend frustrerend! Mega frustrerend! Maar ik leer, en ik val en ik leer en sta net iets vaker weer op!

Leven met oedeem, voor mij went het nooit maar het wordt steeds dragelijker.

Liefs Sandra

Bron foto’s: privé eigendom Sandra