Selecteer een pagina

Afgelopen week kregen we al een kleine sneakpeak op wat de herfst 2023 ons te brengen heeft. Er viel veel regen en het waaide hard. Alleen de temperatuur is nog niet helemaal volgens de herfst regels. Het perfecte weer om met een boek en een dekentje op de bank te liggen/ zitten en de hele dag te lezen. Nu moet ik er nog af en toe uit voor Champ maar als dat niet het geval was, had ik op deze dagen de hele dag liggen lezen. Helemaal omdat mijn lees vibe lijkt door te zetten en ik blijf lezen. Bij een nieuw seizoen, horen nieuwe boeken dus tijd om weer een lijstje met boeken te lezen die ik graag wil lezen de komende tijd.

Het dossier – Anya Niewierra

In Het dossier van Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra overleeft de 46-jarige weduwe Josta Bresse een aanslag op haar leven en vermoedt al snel een relatie met haar werk als kunstvervalser voor het ddr-regime, 25 jaar eerder.

Ze gaat daarop op zoek naar haar ex-collega’s. De Stasi bracht de groep kort vóór de val van de muur naar de beruchte gevangenis Hohenschönhausen voor ondervraging. Reden: de diefstal van het dossier waarin de ddr-top haar geheime vervalsingsactiviteiten documenteerde.

Achtervolgd door huurmoordenaars probeert Josta het dossier in handen te krijgen, en haar speurtocht leidt uiteindelijk tot een confrontatie met de man die haar leven verwoestte. En hij plaatst haar opnieuw voor een gruwelijke keuze…

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Afgelopen zomer last ik “La Camino” geschreven door Anya Niewierra en ik was onder de indruk van deze schrijfster. Ik had het boek wel gezien maar op een of andere manier sprak het mij niet aan en toch besloot ik hem op een dag te lenen van de bibliotheek. Wat een knaller van een boek was dat en het zorgt ervoor dat ik meer van haar boeken wil lezen. Waaronder “Het dossier” dat over de voormalige DDR gaat.

De achterblijvers – Anne Vroegindeweij

Voor talloze mensen is de pandemie nog niet voorbij. Hun leven zoals ze dat kenden voorlopig wel.

Na een milde covidbesmetting liep Anne Vroegindeweij zware long covid op. Ze veranderde van een energieke jonge vrouw in iemand die al van een korte wandeling zo overprikkeld raakt dat ze er dagenlang ziek van is. En zoals zij zijn er vele anderen. Online houdt ze contact met lotgenoten en volgt ze het wetenschappelijk onderzoek op de voet, terwijl ze in isolement wacht op een behandeling die werkt.

Ze doet een wrange ontdekking: long covid is niet uniek, maar lijkt op andere postinfectieuze ziektes, zoals ME en chronische lyme. Die ziektes zijn dankzij een combinatie van medische misinterpretaties en misogynie jarenlang nauwelijks serieus genomen en verkeerd behandeld. Ook is er lang te weinig onderzoek naar gedaan. En ondanks die voorgeschiedenis maken we nu dezelfde fouten.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

De pandemie mag voorbij zijn maar het heeft wel een grote krater in onze maatschappij achter gelaten. De gevolgen zijn nog steeds te zien in het bedrijfsleven, jongeren en de mensen die vechten tegen long covid. Een ondergeschoven kindje in de hele pandemie en waar je naar mijn gevoel veel te weinig over hoort. Nu heb ik niemand in mijn omgeving met long covid maar ik kan mij voorstellen dat het intens is als je leven zo drastisch verandert door een ziekte waar eigenlijk zo weinig over bekend is.

Bewijs het maar – Lynn Painter

Drie jaar geleden ontmoette Bailey (type enthousiaste boekenwurm) Charlie (type cynische grapjas) op het vliegveld. Ze had meteen een hekel aan hem. Tot overmaat van ramp bleken de twee tegenpolen naast elkaar te zitten in het vliegtuig. Wanneer ze elkaars collega’s worden in het nieuwe hotel annex waterpark in hun stad, dreigt de irritatie weer op te lopen – totdat er tot verbazing van beiden een hechte vriendschap ontstaat.

Terwijl ze de romantische vorderingen van anderen in het waterpark nauwlettend in de gaten houden en lief en leed delen over hun gescheiden ouders, probeert Charlie zijn gevoelens voor Bailey te onderdrukken. Al snel blijkt dat hij Baileys hart ook sneller laat kloppen, maar Charlie heeft een geheim – een geheim dat betrekking heeft op Bailey en op een weddenschap.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Een cheesy romcom mag niet ontbreken in mijn lijstje en helemaal niet als het weer grijzer en donkerder wordt. Gewoon een lekker boek om weg te lezen. Ik ken de schrijfster niet maar het kan haast niet dat ik dit boek niet in een hoog tempo zal uitlezen.

De burn-out – Sophie Kinsella

Sasha is tegen een muur gelopen. De wanhoop nabij besluit ze naar het resort in Devon te gaan waar ze als kind graag kwam, in de hoop dat boerenkoolsmoothies, yoga en stilte haar er weer bovenop zullen helpen. Maar het is laagseizoen, het hotel is vervallen en ze moet het strand met iemand anders delen: een chagrijnige, gestreste jongeman die Finn heet. Hoe kan ze één worden met de natuur als hij op een rots zit en haar in de gaten houdt?

Omdat ze de enigen op het resort zijn, raken ze toch met elkaar aan de praat. En het zou zomaar kunnen zijn dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze hadden gedacht.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Ik heb al zoveel boeken gelezen van Sophie Kinsella en toch blijf ik enthousiast. Niet elk boek is even goed maar dat is waarschijnlijk bij elke schrijver waarvan er heel veel boeken blijven uitkomen. Het is altijd een beetje het zelfde verhaal maar dan in een ander jasje en toch blijf ik ze lezen. Ook deze nieuwe wil ik weer lezen.

De lijst – Marelle Boersma

Erin werkt als archeologe in Naturalis in Leiden. Ze vindt niets fijner dan aan de hand van oude botten de geschiedenis te laten herleven. Het leven lijkt haar toe te lachen, helemaal nu ze zich net verloofd heeft.

Charlotte is patissier in Orleans. Taarten zijn haar passie en ze heeft het ambacht van banketbakker zo onder de knie dat ze mag meedoen aan de belangrijkste wedstrijd op haar vakgebied.

In Milaan tekent Max de mooiste jurk uit zijn werkend leven als modeontwerper. Hij hoopt dat deze jurk het spektakelstuk zal zijn op de catwalk bij de komende fashionweek en dat de hele modewereld naar adem zal happen.

Dan wordt Erins geluk ruw verstoord door de plotselinge dood van haar adoptiemoeder. Haar moeder heeft niet de kans gekregen Erin te vertellen over De lijst. De lijst die Erin, Charlotte en Max ongewild dichter bij elkaar brengt en waarvan de gevolgen dodelijk zullen zijn.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Na het lezen van “De Beeldhouwer” afgelopen maand, begin ik een beetje te neigen naar thrillers. Ter afwisseling van alle romcoms die ik lees . Marelle Boersma is ook een schrijfster waar ik nog nooit iets van heb gelezen maar ik las de samenvatting en dacht dit kan wel eens een mooie afwisseling zijn van alle romantiek.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com