Selecteer een pagina

Als klein meisje had ik grote dromen en ambities. Als tiener werden deze dromen en ambities nog veel groter. Toen kwamen er 20 jaar dat ik opgesloten zat in mijn lichaam en leven. Niet wetende wat er met mij aan de hand was maar wel benen en een lichaam die bleven groeien. Ik probeerde met alle macht de grip op mijn leven vast te houden op allerlei manieren die eigenlijk niet goed voor mij waren. Ik deed dingen waarvan ik dacht dat ze de juiste waren, ik verdwaalde steeds meer in de diepe spellonken van mijn emoties en verdronk in de ellende. Mijn dromen en ambities verdwenen naar de achtergrond des te meer de lipoedeem om zich heen sloeg en des te minder ik nog begreep van mijzelf of mijn lichaam.

Dieptepunt

Hoewel ik al heel wat dieptepunten had bereikt waar ik mij steeds weer uit wist te vechten tot ik aan een richeltje hing, bleek 2017 mijn ultieme dieptepunt te zijn. Hoewel ik net was opgekrabbeld uit een moeilijke lichamelijke periode, had dat een enorme weerslag op mijn geest en was ik er klaar mee. Ik wilde niet meer. Mijn dromen en ambities stonden al jaren in de kast en hoewel ik ergens wel trots was op de tegenslagen die ik had overwonnen, voelde het op dat moment allemaal als niks. Ik voelde mij niks. Mijn benen werden steeds groter en mijn leven kwam steeds meer tot stilstand. Ik wilde niets meer en bij alles wat ik bedacht was er meteen de overtuiging dat ik het niet eens hoefde te proberen omdat ik simpelweg toch wel zou worden afgewezen.

Ik zat compleet knel in mijn lichaam, mijn leven en vooral in mijn hoofd. Het was een warboel van negatieve gedachten en vooral overtuigingen waar niemand mij bij kon helpen. Hoewel lichamelijk de impact van de lipoedeem goed te zien was, zag niemand wat er gebeurde in mijn hoofd. Niemand kon de stem in mijn hoofd horen die constant alles vernietigde of neer haalde. Elke droom, elke ambitie, elk idee, elke positieve gedachte .. alles werd neer geslagen. Ik was letterlijk en figuurlijk gebroken. Na jaren vechten om staande te blijven, kon ik niet meer verder.

I will make it one day

Hoe gebroken ik op dat moment ook was, toch ging ik door. Toch was er ergens in de diepe spellonken nog een beetje wilskracht die besloot dat ik toch nog een poging moest wagen en moest proberen om er voor te zorgen dat ik mijn dromen en ambities kon waar gaan maken. Ik moest en zou het gaan doen. Ergens diep in mij zat nog steeds die tiener die op haar 11e besloot dat zij ooit zakenvrouw van het jaar zou worden en dat er een dag zou komen dat zij het zou maken. Het zorgde voor enorm veel conflicten in mijn hoofd want aan de ene kant was er de negatieve stem die zei dat het toch allemaal niet zou lukken en ik het niet eens hoefde te proberen, aan de andere kant was er de stem die zei dat ik het moest doen en moest proberen.

Het begon voor mij bij het financieren van de liposucties. Het begon met een simpel zegeltjes boekje van de Albert Heijn en het openen van een aparte rekening om het geld voor de liposucties bij elkaar te sparen. Voor mij was dat de eerste stap die ik moest zetten. Mijzelf bewijzen dat ik het wel kon. Dat ik dat geld bij elkaar kon schrapen en dat ik de voor mij levensveranderende operaties kon gaan betalen. Alleen die stap zetten, zorgde voor een enorme boost. Op het moment dat ik de eerste betaling kon overmaken voor de eerste operatie, nu een jaar geleden, zorgde voor de volgende enorme boost. Ik weet nog hoe trots ik op mijzelf was dat het mij gelukt was en op dat moment voelde het alsof ik een vernieuwde energie door mijn lichaam voelde gaan. 2018 werd het jaar waarin ik heel veel van die energie momenten had nadat dingen lukten. Neem daarbij de euforie van de operaties en het feit dat ik mijn bewegingsvrijheid weer terug kreeg. Iedere keer weer voelde het als een enorme overwinning op al die jaren dat ik mij ellendig en eigenlijk alleen maar diep teleurgesteld in mijzelf had gevoeld. I did it, i made it one day en elke keer weer als iets mij lukte.

Laat niets je dromen tegenhouden of on hold zetten. Laat een chronische ziekte je niet tegenhouden om iets niet te doen. Laat vooral je eigen geest niet de baas worden over je gevoelens. Vertel jezelf vooral niet dat je iets niet kan. Het begint bij de eerste stap die je zet en vier die. Vier elke stap die je zet om je dromen te bereiken, hoe klein ze ook zijn. En als je net als ik een hele tijd je leven on hold hebt gezet, one day we will make it!

Take care!

Xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock