7 manieren om negatieve energie uit je leven te verwijderen

Iedereen heeft wel eens een moment in zijn leven waarop je even wilt klagen of zeuren. Het leven is namelijk niet een rechte lijn en kun je het best vergelijken met het weer. De ene dag schijnt de zon en de volgende dag stormt het. Maar soms, soms zijn er gebeurtenissen of mensen die je positieve energie weg trekken. Hoe vaak heb je niet in een gesprek gezeten waarin iemand begon te klagen en je uiteindelijk vanzelf mee ging klagen? Of die keer dat iemand heel negatief sprak en je uiteindelijk met een rot gevoel het gesprek verliet? Dit soort negatieve energie neemt ruimte in beslag voor de mooie dingen van het leven en dat wil je niet. Maar hoe zorg je ervoor dat die negatieve energie niet alle ruimte opslokt voor de positieve dingen in je leven? In deze blog deel ik 7 manieren om negatieve energie uit je leven te verwijderen.

7 manieren om negatieve energie uit je leven te verwijderen

Stel gezonde grenzen

Wat zijn jouw grenzen? Tot hoe ver kan iemand gaan? Wanneer is iets genoeg? Sta je daar wel eens bij stil? Of laat je continue mensen over je grenzen gaan en kom je daar pas later achter. Door andere continue over je grenzen te laten gaan, staat de deur naar negatieve energie continue open. Bepaal voor jezelf wanneer het genoeg is en wat jouw grens is.

Stop met klagen en doe er iets aan

Wees je bewust van je klaag gedrag. Des te meer ik klaag, des te negatiever en vermoeider ik mij voel. Des te meer ik klaag, des te minder zin ik heb om iets te doen aan het probleem. Klagen neemt namelijk al mijn energie weg. Soms is klagen natuurlijk heel fijn maar realiseer je wel wat het met je doet. Vaak heeft het namelijk geen positieve uitwerking en kost het je alleen maar energie. Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor je leven. In actie komen is vaak de beste mogelijkheid.

Wees je ook bewust van de mensen om je heen. Klagen ze continue of komen ze in actie en doen ze er wat aan om hun leven te veranderen? Als jij een werk beest bent en niet te beroerd bent om je handen uit de mouwen te steken maar je hebt vrienden die continue klagen dat ze van een paar uurtjes werk al moe worden, dan kost dit je energie en ga je vanzelf mee in het negatieve gevoel. Maak de balans op en kijk daar eens goed naar.

Maak je energie je prioriteit

Als je zegt dat je iets gaat doen, doe het dan ook. Als je namelijk iets zegt en je doet het uiteindelijk niet, dan heb je er geen prioriteit van gemaakt. Plus dat het maar in je hoofd blijft sudderen en je jezelf uiteindelijk een rot gevoel geeft. Dit kost energie, heel veel energie want het blijft maar in je hoofd zitten en je hebt continue een stok om jezelf te slaan.

Schrijf eens voor jezelf op waarom je iets wel/ niet doet. Waarom je het wel/ niet belangrijk vindt om te doen. Wat doet de negatieve lading met je? Brengt het je dichter bij je doel of verwijdert het je juist van je doel?

Wees je bewust van de woorden die je gebruikt

Hoe praat jij tegen jezelf? Welke gedachten gaan er door je hoofd heen? Zijn dit positieve gedachten of heb je continue een stroom van negatieve gedachten die door je hoofd gaan? Welke woorden gebruik je in deze gedachten?

De manier waarop je denkt over jezelf kan heel veel energie kosten als dit op een negatieve manier gaat. Analyseer dit eens en probeer dit te veranderen. Werk aan je eigen empowerment en probeer jezelf een capabel en goed gevoel te geven. Daar krijg je namelijk energie van.

Kies bewust

Kies heel bewust de mensen met wie je om wilt gaan. Energie is namelijk besmettelijk. Als jij iemand in je omgeving hebt die continue aan het klagen is, die continue maar roept hoe moe ze zijn en die continue je het gevoel geeft dat werkelijk niets goed is aan het leven, moet je je misschien eens afvragen of je wel zo iemand in je leven wilt hebben. Wil jij continue in iemand anders pity party leven? Wil jij continue het gevoel hebben dat iemand al je energie weg trekt?

Analyseer de mensen eens in je omgeving en stel jezelf continue de vraag hoe je je voelt als je met deze mensen in contact bent. Hoe zeggen ze bepaalde dingen en wat voor energie stralen ze uit? Mocht je je nou niet goed voelen na deze analyse en je realiseren dat dit niet de mensen zijn met wie je wilt omgaan, neem je verantwoordelijkheid dan. Ik weet dat het soms niet leuk is maar neem alsjeblieft afscheid van mensen die je energie kosten.

Maak een actie plan

Kies bewust de dingen die voor jou belangrijk zijn en die jou energie geven. Analyseer, creëer en bedenk hoe jij in het leven wilt staan. Wees je bewust van energie gevers en energie nemers. Wat is voor jou belangrijk? Waardoor zorg jij goed voor jezelf?

Bedenk een dagelijkse self-care routine waardoor jij je elke dag weer goed voelt en waarop je kan terugvallen op momenten dat het moeilijk gaat.

Wees lief voor jezelf. Wees dankbaar.

Vul je leven met positiviteit en geluk

Wat maakt jou blij? Waar krijg jij energie van? Wat maakt jou blij op dit moment?

Wees altijd dankbaar voor wat je nu hebt. Maar neem wel altijd je eigen verantwoordelijkheid op momenten dat je je ergens niet goed bij voelt. Zie het als een wijze les om vorm te geven aan je ideale leven. Het is jouw leven en jij moet je er goed bij voelen. Goed voelen geeft namelijk energie en dat wil je. Choose your battle en kies waar jij je energie aan kwijt wilt raken. Zorg goed voor jezelf.

Hoe gaan jullie om met negatieve energie? Weet jij waar je blij van wordt?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin

, , , , , , , , ,

8 Responses to 7 manieren om negatieve energie uit je leven te verwijderen

 1. Jolandakuh@hotmail.com 19 oktober 2017 at 07:40 #

  Hele goede tips! Wees bewust van de woorden die je gebruikt, dat zou ik echt meer moeten doen.

  • Marije Strobos 20 oktober 2017 at 06:52 #

   Woorden zeggen heel veel en zijn vaak bepalend voor je gedachten.

 2. Romy 19 oktober 2017 at 17:36 #

  Wat een mooi artikel met hele waardevolle en rake tips. Vooral het idee dat je zelf de mensen om je heen kunt uitkiezen vind ik goed gezegd. Energie is besmettelijk. Je kunt zelf stoppen met klagen om positiviteit aan te trekken, maar je kunt ook de mensen die jou energie geven opzoeken in plaats van alleen om te gaan met mensen die je een negatief gevoel bezorgen.

  • Marije Strobos 20 oktober 2017 at 06:51 #

   Precies! Dat is nu ook wat ik doe .. alleen maar met mensen omgaan die mij een positief gevoel geven i.p.v. alle energie uit mij zuigen

 3. Sonja 19 oktober 2017 at 19:05 #

  Ik heb hier bij de ggz veel aan gehad, vooral het positief tegen jezelf praten. Ik was vroeger vaak boos op mijzelf, terwijl ik nu denk, ik ben een mens en mag fouten maken!
  Ik ga negatieve mensen uit de weg, ik hoef niet meegezogen te worden. Mits ze ook nog positief kunnen zijn, hihihi… ik kende iemand via instagram en bah… altijd alles negatief en dan… ontvolg!

  • Marije Strobos 20 oktober 2017 at 06:50 #

   Op social media is het zo makkelijk om negatieve mensen te ontvolgen. Als dat in het echte leven nou ook zo was 😉

 4. Nesrin 19 oktober 2017 at 21:03 #

  Een goed en heerlijk artikel om te lezen. I totally agree en ik word er steeds beter in om negatieve energie er niet meer in te laten sluipen.

  • Marije Strobos 20 oktober 2017 at 06:49 #

   Dank je wel lieve Nesrin! Welke methodes gebruik jij om negatieve energie buiten te sluiten?

Geef een reactie