Selecteer een pagina

Dit jaar probeer ik mijzelf een beetje uit te dagen met het lezen van andere genres en schrijvers. Boeken waar ik normaal gesproken niet zo snel naar zou grijpen, probeer ik nu toch een kans te geven. Af en toe jezelf een beetje uitdagen mag best, ook op het gebied van boeken. Deels doe ik het ook omdat ik probeer mijn leesvibe van vorig jaar enigszins terug te vinden. Niet het aller makkelijkste om te doen to be honest maar ik blijf het proberen. Afgelopen week las ik een boek dat mijn beste vriendin eigenlijk mee had gegeven voor mijn vader aangezien het gaat over Amsterdam. Ik had hem nog liggen nadat mijn vader hem had uitgelezen en besloot zelf eens een poging te wagen. Vandaag een review over “Onder de rook van de Heineken” van Harold Hamersma.

Onder de rook van de Heineken – Harold Hamersma

Onder de rook van de Heineken van Harold Hamersma is een weergaloze ode aan een bijzondere wijk (de Pijp, Amsterdam), aan een liefdevolle jeugd en aan een tijd die voorgoed voorbij is.

In Onder de rook van de Heineken keert Harold Hamersma terug naar zijn jeugd. Op liefdevolle en aangrijpende wijze beschrijft hij hoe het was om op te groeien in een volksbuurt in de jaren zestig.

Prachtig schrijft Hamersma over de avonturen die hij met zijn vriendjes in de buurt beleefde, over de vroege uren waarop hij met zijn vader ging vissen en zijn levenslange weerzin tegen water door de zwemlessen in het Zuiderbad. We lezen over zijn moeder, over de vele huisdieren op de kleine etagewoning, over de rivaliteit met de jongens van de Quellijnstraat, en over het verleden van de kleurrijke familie van zijn vader en zijn moeder.

Met zijn oude moeder loopt en fietst Hamersma langs de plaatsen van zijn jeugd. Samen herbeleven ze die tijd van meer dan vijftig jaar geleden, een tijd van armoede en verval. Het oude badhuis, de platenwinkel in de Ferdinand Bolstraat, de benzinepomp tegenover zijn huis – het zijn plekken die verdwenen zijn, maar het unieke karakter van de wijk is gebleven. En zijn vergeetachtige moeder vindt het allemaal ‘schitterend’.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Mijn ouders zijn beide in het centrum van Amsterdam opgegroeid. Weliswaar in verschillende buurten maar wel allebei in het centrum van Amsterdam. Ik heb ook een groot deel van mijn jeugd in Amsterdam gewoond maar buiten het centrum. Ik heb van mijn ouders veel verhalen over vroeger gehoord en daar hoorde dan altijd bepaalde delen of straten van Amsterdam bij. Delen en straten die in het boek van Hamersma terugkomen en dus voor mij voor herkenning zorgen. Mede omdat de tijdsperiode waarover hij schrijft, ook een periode is waarover mijn ouders veel kunnen vertellen. Het is dan voor mij ook grappig om hierover te lezen maar ik denk dat het voor mensen die niet uit Amsterdam komen, dit boek niet echt interessant is. Dan zijn het wijken en straten waar je wellicht niets over weet en dan is het misschien wel interessant om te lezen over zijn jeugd maar zal de lading toch anders zijn. Het is wel een prettig geschreven boek met veel herinneringen aan een jeugd in Amsterdam in de jaren 60. Het leest makkelijk weg maar wellicht was dat voor mij zo omdat ik de straten en winkels herkende waarover geschreven werd.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com