Selecteer een pagina

Een van de boeken die op mijn to read lijstje stond, was de allernieuwste van Hendrik Groen: Groeten uit Benidorm. Ik heb al aardig wat boeken van de mysterieuze schrijver Hendrik Groen gelezen maar hij was een beetje uit mijn blikveld verdwenen. Tot ik zag dat er weer een boek van hem (of is het een zij) zou verschijnen en wel over het door mij geliefde Benidorm. Ik heb heel wat stappen in Benidorm liggen en vooral hele mooie herinneringen mogen maken. Ik heb er de WK finale Spanje – Nederland gekeken in een Nederlandse kroeg en moest toen terug door de feestende Spanjaarden. Ik heb er heerlijk gegeten in restaurantjes die achter de boulevard lagen. Ik heb mij kostelijk vermaakt om alle Nederlanders. Heel veel bezoekjes gebracht aan mijn favoriete Papeteria (I just love stationary). Dit boek is dus op mijn lijf geschreven en gelukkig had de bibliotheek hem al. Benieuwd of mijn verwachtingen waar werden gemaakt? Lees dan snel verder.

Groeten uit Benidorm – Hendrik Groen

Zestigers Theo en Cobie hebben het na tientallen jaren huwelijk nog altijd goed samen en genieten van de vrijheid van hun pensioen. Joop en Hannie, een bevriend stel, hebben elkaar daarentegen weinig anders te bieden dan gekibbel en geklaag. De dagelijkse sleur is Joop en Hannie een last, maar grote veranderingen zijn zo mogelijk nog erger. Ieder jaar twee weken met de caravan op de Veluwe, verder reikt hun ambitie niet.

Tot ze bij het gezamenlijke kerstdiner weer eens uitgebreid klagen over het Hollandse weer, en de enthousiaste Cobie hen overhaalt om de grijze wintermaanden gezellig met z’n viertjes door te brengen in Benidorm. Altijd lekker weer, en als je je huis aan expats verhuurt, kun je er zelfs aan verdienen. Dat laatste argument geeft de doorslag: de twee stellen wagen het erop.

Eenmaal aan de Costa Blanca kan Joop tot zijn eigen verrassing de couleur locale wel waarderen: de zonnige terrasjes, de Hollandse cafés en zelfs de bingo- en karaoke-avondjes. En, ook goed tegen de sleur, hij ontmoet er aardige nieuwe mensen. Ook Cobie en Theo vermaken zich uitstekend. Hannie daarentegen voelt zich juist met de dag eenzamer. De spanningen tussen Hannie en Joop nemen langzaam maar zeker toe. Tot er niet veel meer nodig is om hun vakantie in Benidorm krakend te laten ontsporen.

Bron tekst + afbeelding: Bol.com

Mijn mening

Inmiddels weten mijn vaste lezers, dat ik niet vaak boeken van dezelfde schrijvers wil lezen omdat ik bang ben dat ze gaan tegenvallen. Maar Hendrik Groen is er een waar ik nooit genoeg van krijg. “Groeten uit Benidorm” had ik dan ook weer binnen een dag uit. Ik hou van de schrijfstijl, van de humor maar ook van het realistische beeld van ouder worden. Wellicht had dit boek natuurlijk ook het voordeel van de locatie omdat ik nou eenmaal heel wat tijd heb doorgebracht in Benidorm en dit soort stellen daar heb zien rondlopen.

Ik las bij andere reacties dat mensen een plot twist misten en ik weet niet of ik het daarmee eens ben. Ik denk dat dit boek gewoon weergeeft hoe het leven is en hoe het leven wellicht gaat zijn als je ouder wordt. Het is nou eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn en ouder worden komt nou eenmaal met gebreken. Plus dat ieder zijn eigen verhaal en rugzak heeft, wat in dit boek duidelijk wordt beschreven. Het is een boek wat je lees met een lach en een traan want soms is het gewoon heel verdrietig als je op latere leeftijd op het leven terugkijkt en ziet wat je gemist hebt.

Wat mij betreft echt weer een heerlijke weglezer die je zeker in je vakantie koffer mee kunt nemen.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com