Selecteer een pagina

De afgelopen maanden probeer ik mij weer aan een voedselplan te houden: 6 maaltijden per dag en dan zo bewust mogelijk kiezen. Ondanks dat ik heel goed weet wat de juiste keuzes zijn qua voeding, merk ik toch dat er momenten zijn dat ik twijfel. Inmiddels krijg ik daar hulp bij van een voedingsspecialist. Toch was ik heel erg benieuwd naar het boek Lichter van William Cortvriendt en zijn visie op voeding en obesitas. Afgelopen week las ik het boek en vandaag deel ik mijn mening hierover met jullie.

Lichter – William Cortvriendt

Er zijn nauwelijks onderwerpen waar zoveel onzin over ons is uitgestort als over ons gewicht, afvallen, en hoe we er uit zouden willen of moeten zien. Zo blijkt dat de oorzaken van overgewicht en obesitas niets te maken hebben met te veel eten of te weinig bewegen!
Het door de meeste artsen en diëtisten voorgeschreven ‘meer bewegen en minder eten’ faalt dan ook in nagenoeg 100 procent van de gevallen en behoort tot de belangrijkste medische missers ooit. Afvallen is daarmee een lucratief onderwerp geworden voor kwakzalvers, dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten.
In zijn nieuwe boek LICHTER analyseert Cortvriendt stap voor stap wat de epidemie van overgewicht en obesitas heeft veroorzaakt en komt tot verrassende maar logische conclusies over maatregelen die overgewicht en obesitas wel voorgoed laten verdwijnen. En dit zonder
dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieetproducten hoeft aan te schaffen. Eindelijk!

Bron: Bol.com

Mijn ervaring

In mijn leven heb ik al heel wat boeken gelezen over voeding, afvallen en de nodige diëten. Toen ik de eerste pagina’s van Lichter las, vond ik het meteen een verademing. De schrijver begint al meteen met het ontkrachten dat gewichtsverlies hem niet zit in minder eten en meer bewegen maar dat er meer oorzaken zijn voor overgewicht en dat er meer moet worden gedaan om te kunnen afvallen. Het is een behoorlijk wetenschappelijk geschreven boek en alles wat Cortvriendt schrijft, kan hij onderbouwen met onderzoeken en bronnen. Persoonlijk vind ik dat dus heel erg prettig aangezien er inmiddels behoorlijk wat zelf benoemde guru’s zijn die heel veel over voeding en afvallen roepen maar dit niet kunnen onderbouwen met bronnen of onderzoeken. Ik had regelmatig een “oh ja?” moment tijdens het lezen van dit boek. Zo heb ik namelijk geleerd in mijn eetstoornisbehandeling dat je juist 6 kleinere maaltijden per dag moet eten om je suikerspiegel op een zelfde niveau te houden. Cortvriendt schopt die gedachte volledig onderuit. Dit boek is het tegen woord op de huidige dieet- en voedingscultuur en zeer interessant om te lezen als je meer wilt weten over het effect van voeding op je lichaam en gewicht. Het enige wat ik jammer vind is dat de laatste pagina’s van het boek vooral een promotie van het ketogeen dieet is waarvan ik wel geloof dat het hele goede punten heeft maar wel een manier van eten is waarin je je echt moet verdiepen en daar geeft dit boek te weinig ruimte aan.

Volgen jullie een speciaal voedingsplan?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Deze blog is tot stand gekomen middels een samenwerking. Deze samenwerking is niet van invloed op mijn mening m.b.t. het genoemde product.

Bron afbeelding: Shutterstock