Selecteer een pagina

Happy wednesday! Hoewel ik op dit moment nog niet zo heel veel doe, is er toch weer een week voorbij gevlogen. Afgelopen zaterdag was de 1 week na de operatie controle om te kijken of alles goed was en het was de eerste keer dat ik weer naar buiten ging. Na drie operaties voel ik mij inmiddels een veteraan als het gaat om herstellen maar iedere keer is het toch weer anders. Het enige wat hetzelfde blijft is dat ik de eerste twee weken nog niet heel veel doe behalve op de bank liggen als een gestrande baby orca, mijn vrienden en familie lastig vallen op Whatsapp, series kijken en soms gewoon maar een beetje voor mij uit staren. Maar elke dag krijg ik nog steeds heel veel vragen over lipoedeem, de operaties en hoe het nu met mij gaat. Dus daarom vandaag een weekly catch gevuld met vragen en antwoorden.

Hoe gaat het met je?

Met stip op nummer 1 staat hoe gaat het met je? Geen hele gekke vraag natuurlijk. Maar tot nu toe heb ik nog altijd een standaard antwoord: naar omstandigheden goed.

Ik voel mij goed, ondanks de pijn. Ik voel een soort bevrijding en begin weer ruimte te krijgen in mijn hoofd. Maar ik ben voorzichtig want het liefst zou ik van de daken willen schreeuwen hoe geweldig ik mij voel, ik moet ook terughoudend zijn en goed naar mijn lichaam luisteren. Daarbij wisselen de goede momenten zich af met moeilijkere momenten. De achtbaan is dus gewoon nog steeds gaande en ik probeer niet al te enthousiast mee te rennen zoals ik normaal zou doen.

Wat doe je de hele dag nu je thuis bent?

Nou, niet zo heel veel to be honest. Vooral vorige week was het voornamelijk op de bank liggen en regelmatig even proberen te bewegen. Mijn hoofd staat nog niet naar heel veel dingen en ik heb voornamelijk erg veel behoefte aan stilte en rust. Als je mij een half jaar geleden had gezegd dat ik zoiets zou zeggen dan had ik je uit gelachen. Ik lees soms een beetje, kijk series (en slechte tv), verveel mijn vrienden en familie op Whatsapp, lees heel vaak de krant, probeer mijn blog bij te houden, kijk heel veel naar kleding en probeer inspiratie op te doen en werk soms wat uurtjes op de dag.

Deze week ben ik begonnen met wat dingetjes in huis te doen en probeer ik weer een beetje ritme in mijn dagen te krijgen.

Hoeveel is er nu eigenlijk weg gehaald?

Na 3 operaties aan mijn benen ben ik in totaal 35,5 liter lipoedeem vet kwijt. Het totaal is iets meer omdat er natuurlijk ook nog vocht weg is gehaald.

In kilo’s is het helaas niet zo spectaculair omdat 1 liter vet niet gelijk staat aan 1 kilo. To be honest, heb ik ook al jaren niet op een weegschaal gestaan dus ik kan ook geen precieze cijfers geven als het gaat om kilo’s.

Hoe heb je deze laatste operatie ervaren?

Na de tweede operatie was ik er echt helemaal klaar mee en heb mij serieus afgevraagd of ik nog wel voor een derde moest gaan omdat ik zoveel pijn had. Het was natuurlijk uitgesloten dat ik de laatste operatie niet zou doen maar ik had wel mijn twijfels. Diep van binnen zag ik dan ook enorm op tegen de laatste operatie maar omdat ik bij de tweede operatie had uitgesproken dat ik bang was dat het zou tegenvallen, had ik voor de laatste besloten dat ik er vooral positief in wilde gaan. Toch zag ik er tegenop en dat merkte ik ook tijdens de operatie want het enige wat ik wilde was dat het klaar was.

Toch is het uiteindelijk mee gevallen maar ben ik ontzettend opgelucht dat het achter de rug is. Voor iedere operatie moet je je toch opladen en het herstellen tussen de operaties vergt ook veel energie. De pijn is mij dit keer meegevallen, zowel tijdens als na de operatie. Misschien ook wel omdat ik dit keer niet stoer heb gedaan en eerlijk heb gezegd dat het pijn deed waardoor er bij verdoofd kon worden. Wellicht heeft dat er ook bij geholpen dat ik de eerste week na de operatie sneller op de been was en lang niet zoveel pijn had waardoor ik mij ook beter voelde.

Ben je nu klaar?

Voor nu wel maar het kan zijn dat er eventueel nog een correctie nodig is. Dat kan ik vinden maar dat kan ook de arts vinden bij de volgende controle over drie maanden. Boven mijn beide knieën waren er nog stukjes die al behandeld waren maar bij de laatste operatie nog een keer aangepakt zijn. Het kan zijn dat dit toch nog niet voldoende was. Alles is afhankelijk van mijn herstel, hoe goed ik voor mijzelf zorg en hoe mijn lichaam zich gaat gedragen.

Hoe lang gaat je herstel duren?

Op advies van mijn arts, dr. Plusjé, moet ik rekenen op een jaar voor mijn herstel. Een jaar om alles weer op zijn plek te krijgen en mijn lymfe systeem weer op gang te krijgen. En voor het eerst besef ik mij dat ik ook echt een jaar moet nemen om mijn lichaam de tijd te geven om te herstellen. Dit houdt natuurlijk niet in dat ik een jaar lang als een gestrande baby orca op de bank blijf liggen want dat gaat niet helpen maar het heeft ook geen zin om als gek weer te gaan rennen. Het is nu dag voor dag en stapje voor stapje. Elke keer weer luisteren naar mijn lichaam en blijven checken hoe ik mij geestelijk voel.

Het is nu weg uit je benen, maar het kan dus ook gewoon terug komen?

Ze zeggen dat het op de plekken waar de lipoedeem cellen zijn weg gehaald, ze ook weg blijven. Maar het kan wel op een andere plek gaan zitten, helemaal in de periode na de operaties. Hierin heb je natuurlijk ook een grote eigen verantwoordelijkheid want je moet wel behoorlijk wat zelf management doen om er voor te zorgen dat je lichaam in optima forma komt.

Kan of moet je je levensstijl aanpassen om het te voorkomen (en is het dan werkelijk te voorkomen)?

Sowieso moet ik mijn levensstijl aanpassen en dat wil ik zelf ook. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik weer ga sporten. Van sporten word ik blij en ik voel mij goed. Daarbij draagt het natuurlijk ook bij aan mijn gezondheid en een goed herstel van mijn lichaam.

Qua voeding maak ik bewuste keuzes en houd ik mij nog steeds aan mijn voedselplan waar ik mij al jaren aan houd. Er wordt heel veel gesproken over koolhydraat arm of conform Keto eten maar dat is voor mij te ingrijpend. Dus na veel overleg met de huisarts en diëtiste, heb ik besloten dat ik mij houd aan mijn voedselplan en daarin de juiste keuzes maak. Dus gewoon gezonde voeding.

Ga je nu gekleurde dingen aan je benen dragen? En spijkerbroeken?

Nou, daar ga ik nog even een paar nachtjes over slapen. Een spijkerbroek gaat er sowieso wel komen maar of ik nu gekleurde broeken ga dragen, dat weet ik nog niet. Mijn benen moeten eerst nog even herstellen voordat ik echt over broeken na kan gaan denken.

Heb je nog leuke series gekeken nu je de hele dag thuis bent?

Ja een heleboel. Vorige week heb ik Mocro Maffia gekeken op Videoland wat ik een echte aanrader vind. Natuurlijk heb ik The Handmaid’s Tale in een ruk uitgekeken.  Op Netflix heb ik Made in Mexico in één ruk uitgekeken en ben ik begonnen aan Elite. Verder heb ik mijn dagelijkse dosis aan slechte tv zoals dr. Phil en Deurwaarders UK.

Ik heb nog heleboel andere vragen gekregen maar die zal ik bewaren voor een volgende blog. Hebben jullie nog vragen voor mij?

Take care!

xoxo

Bron foto’s: Shutterstock