Selecteer een pagina

Week 4 van de zomer serie “ Summer Books” is aangebroken. De grote uittocht is inmiddels begonnen en om mij heen hoor ik steeds meer mensen die klaar zijn voor hun zomervakantie. Mocht je nou nog leuke boeken zoeken, check dan zeker even deze serie op Plus een Beetje ;-). Vandaag een boek waarvan ik denk dat heel Nederland hem inmiddels al gelezen heeft of nog gaat lezen. Het boek over een van de grootste criminelen van Nederland. Vandaag deel ik mijn review over Judas van Astrid Holleeder met jullie.

Judas – Astrid Holleeder

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Mijn review

Dit boek en deze man .. ik heb het wel een paar keer uitgeroepen toen ik het boek aan het lezen was. Ik kreeg er soms de rillingen van en heb het een paar keer moeten weg leggen. Niet zozeer om de misdaden die hij heeft begaan maar meer om de psychologische terreur die hij uitoefent op alles en iedereen om hem heen. Door de manier waarop Astrid Holleeder het heeft geschreven, voel je ook echt het effect van de terreur van Willem Holleeder. Het is bizar om te lezen wat deze man allemaal doet en wat het met zijn familie doet. Maar ook de trucjes die hij uithaalt om uit handen van justitie te blijven.

Sommige stukken vond ik wel te langdradig en het is een behoorlijke pil om te lezen. Dat is wel iets waar je je op moet voorbereiden.

Hebben jullie Judas al gelezen? Wat is jullie favoriete misdaad boek?

Take care!

xoxo

Bron: bol.com

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Follow my blog with Bloglovin