Selecteer een pagina

In een wereld waarin wij 24/7 verbonden zijn door technologie en social media, groeit juist de groep mensen die zich eenzaam voelt als een ware epidemie. Mensen zoals jij en ik die wellicht midden in het leven staan en waarvan je aan de buitenkant niet ziet dat zij eenzaamheid ervaren. Eenzaamheid heeft niets te maken met alleen zijn maar was is eenzaamheid dan wel en hoe zorg je dat je van dat eenzame gevoel af komt? Het is deze week de week van de eenzaamheid en ik vond het een mooi moment om daar een blogpost aan te wijden aangezien de groep eenzame mensen steeds groter wordt.

Alleen zijn vs eenzaamheid

Af en toe alleen zijn is nodig. Helemaal in de huidige maatschappij waarin wij continue online zijn en met de buitenwereld verbonden zijn. Gedurende de dag komen er zoveel prikkels op je af, dat een moment van alleen zijn juist nodig is. Maar alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaamheid. Mensen die zich eenzaam voelen zijn de verbinding met de buitenwereld verloren en voelen zich vaak niet gezien, gehoord of begrepen. Het is juist dat wat eenzaamheid veroorzaakt. En mocht je nou denken dat eenzaamheid alleen bij oudere mensen voorkomt, dan zit je mooi mis. De groep jongeren en dertigers zijn juist de snelst groeiende groep als het gaat om mensen die zich eenzaam voelen. Het zijn juist de mensen bij wie je het minst verwacht die zich het meest eenzaam voelen. De mensen die midden in het leven staan en die zich vaak omringen met vriendengroepen of hun gezin. Zelfs supersterren als Lady Gaga geven toe dat zij aan het eind van de dag, waarin zij toch continue omringt waren door mensen, zich eenzaam voelen als zij alleen achterblijven en alleen hun bed in stappen.

Hoe los je een eenzaam gevoel op?

Heel af en toe je eenzaam voelen is eigenlijk best goed. Het zet je namelijk weer op scherp en zorgt ervoor dat je nadenkt over wie je bent en wat je wilt in het leven. Juist door die bepaling van je identiteit, zorgt ervoor dat je weer de juiste verbindingen kunt vinden en je kan omringen met de juiste mensen of gebeurtenissen. Maar wat als je dat nou niet lukt? Wat als je nou dat eenzame gevoel blijft houden? Hoe kom je daar dan vanaf?

  • Accept the real you. Wie ben je en wat vind je belangrijk? Wie ben jij echt? Als je dat weet, dan kun je er met volle 100% achter staan en weet je ook welke verbindingen je nodig hebt en waar je je goed bij voelt. Voel je goed met jezelf want dat lost al zoveel op van je eenzame gevoel. Gewoon oké zijn met jezelf en met wie je bent. Ja, we hebben allemaal momenten van schaamte of momenten die wij liever willen vergeten maar ook die momenten horen bij je.
  • Betekenisvolle verbindingen. Misschien zit je in een vriendengroep waarin je niet op waarde wordt geschat of waarin je niet geaccepteerd wordt om wie je bent. Misschien voel je gewoon de verbinding niet meer met de mensen met wie je omgaat. Dat kan en is ook helemaal niet erg maar het kan wel je gevoel van eenzaamheid versterken. Evalueer je vriendschappen en check of je je nog wel in verbinding voelt staan met de mensen van wie je dacht dat het je vrienden waren. Het is helemaal niet erg om een keer een vriendschap te verbreken. Dat geeft je juist de ruimte om open te staan en op zoek te gaan naar de juiste personen met wie je wel die verbinding hebt en waarin je je op je plek voelt.
  • Stop met jezelf vergelijken. We weten allemaal dat iedereen het geweldige instaleven leeft en dat niemand meer een imperfect life heeft want we delen alleen de mooie momenten. Als je daar naar kijkt en je gaat jezelf daarmee vergelijken, dan lijkt je leven altijd een farce en zul je nooit accepteren dat je leven gewoon oké is zoals het is. Natuurlijk zullen er altijd momenten zijn, dat je leven misschien niet oké is. Dat kan. Het kan gebeuren maar realiseer je dan ook, dat het leven in golfbewegingen gaat en ook de mensen van wie je denkt dat zij de perfect instalife hebben, zullen momenten ervaren dat hun leven niet oké is. Spiegel jezelf niet aan anderen want je zult jezelf alleen maar eenzamer voelen.
  • Zoek uit wat je eenzaam maakt en schrijf erover. Begin een journal en schrijf die momenten op waarin je je eenzaam voelt. Analyseer die momenten en vraag jezelf af wat het is dat jou dat eenzame gevoel geeft. Waarom voel je je nu eenzaam? Wat veroorzaakt het? Zodra je meer inzicht krijgt in dat gevoel, kun je ook stappen nemen om uit het gevoel te stappen.
  • Geef jezelf de ruimte en de tijd om hieraan te werken. Wellicht zul je je nog eenzamer voelen in het begin maar als je jezelf de ruimte geeft om aan je gevoel te werken en stappen te zetten, zul je veel bewuster de juiste stappen kunnen zetten en de juiste verbinding kunnen vinden.

Wie weet ken je mensen voor wie deze stappen wellicht wat moeilijker zijn om te zetten zoals bijvoorbeeld je bejaarde overbuurman of buurvrouw. Schenk ze in de week van de eenzaamheid wat extra aandacht en zorg goed ze. Niemand verdient het namelijk om eenzaam te zijn.

Hoe gaan jullie om met eenzaamheid? Wie ga jij deze week wat extra aandacht geven van wie je weet dat ze eenzaam zijn?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin