Selecteer een pagina

8f8e0006bcfcb602cfd7a17449464e15

Je staat op het punt om je behandeling van je eetstoornis af te ronden. Je behandelaar heeft er vertrouwen in dat je het kan. En dan stort je wereld in. Hoe houd je je dan staande? Wat gebeurt er met je? Val je terug in je oude gewoonten of lukt het je om je nieuwe ik staande te houden?

Zoals jullie al lazen is mijn wereld volledig op zijn kop komen te staan door het verlies van mijn hondje. Na 15 jaar sta ik er alleen voor en sta ik voor een nieuwe uitdaging. Hoe ga ik mijn leven indelen nu hij er niet meer is? Nu mijn leven niet meer om hem en zijn planning draait? Nu hij er niet meer is om de moeilijke momenten? Hoe ga ik om met mijn eetstoornis op die momenten?

0c83ffacf6a7408c61d08fda5ce5d68a

Hierbij mijn tips die mij door de afgelopen drie dagen hebben geholpen:

  1. Ga door! Hoe moeilijk het ook is, ga door. Blijf doorleven. Zaterdag had ik twee afspraken staan en mijn oude ik had gedacht “mazzel” maar ik heb mijn afspraken doorgezet. Ondanks dat ik constant liep te huilen en mijn hoofd er totaal niet naar stond, ben ik naar mijn afspraken gegaan. Het was fijn om even afleiding te hebben en het voelde goed dat ik niet in mijn oude gewoonten terugviel. Het is beter om door te gaan dan thuis te gaan zitten sippen en nog veel verdrietiger te worden. Bij mij is het vaak zo dat het zich alleen maar meer opstapelt en des te meer het opstapelt, des te groter is de behoefte om te eten.
  2. Houd je vast aan je eetplanning. Ik had totaal geen trek maar ik heb mij toch braaf aan mijn eetplanning gehouden en elke 3 uur gegeten. Iets kleins eten op het juiste moment is beter dan helemaal niets eten en later een grote eetbui te krijgen. De dag na het overlijden van Spike ben ik ook meteen mijn eten weer gaan opschrijven. Puur om een stok achter de deur te hebben en te zien wat er gebeurt met mij.
  3. Doe waar jij je goed bij voelt. Wil je verdrietig zijn, wees verdrietig. Wil je huilen, huil. Heb je even geen zin in contact, dan niet. Heb je toch behoefte aan eten, gun jezelf dan wat in een eetmoment.
  4. Wees lief voor jezelf. Zorg goed voor jezelf. Wees lief voor jezelf. Laat je emoties er zijn. Doe iets wat je leuk vindt. Koop iets waar je blij van wordt. Ga een rondje rennen. Doe yoga. Lees een boek. Plak foto’s in. Speel met make up. Doe iets waar jij blij van wordt.
  5. Zorg voor balans. Balans is een van de belangrijkste dingen om te bewaren als je wereld op zijn kop staat. Teveel is nooit goed en helemaal niet op zo’n moment. Dus niet teveel werken, teveel alleen zijn, teveel eten. Zorg dat er een balans zit in je dag en in je energie. Dus ga werken maar zorg wel dat je een rustige avond hebt waar je je emoties de loop kan laten gaan. Maak in het weekend wel afspraken maar zorg ook dat er een moment van rust is. Luister naar je lichaam.

Wat zijn jullie tips voor zulke momenten?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin