Selecteer een pagina

Normaal gesproken post ik op woensdag altijd een weekoverzicht maar nu was afgelopen week niet zo heel boeiend aangezien ik de hele week op de bank lag met mijn been omhoog. Nu heb ik de afgelopen weken wel heel veel vragen gehad over mijn lipoedeem, de operaties die ik onderga voor de lipoedeem in mijn benen en wat de toekomst gaat brengen. Daarom vandaag een Q&A blog over hoe het nu met mij en de lipoedeem in mijn benen gaat. Benieuwd hoe ik mij nu voel, lees dan snel verder.

Hoe gaat het nu met mij?

De tweede liposuctie voor de lipoedeem in mijn benen is nu 1,5 week geleden. Het was een pittige en vooral heftige operatie dit keer. Misschien omdat ik nu beter wist wat ik kon verwachten, misschien omdat het gewoon een heftigere ingreep was. De reden kan ik niet geven. De pijn en de impact is mij behoorlijk tegengevallen en ik ben er ook erg emotioneel onder geweest.

Maar, ondanks dat de ingreep heftiger was en ik veel meer pijn heb (nu nog steeds), zweef ik wel op cloud 9 als ik naar mijn benen kijk en al zie wat ik kan. Ik heb nu vooral pijn van de ingreep maar de pijn die ik voor de operaties had door het volume in mijn benen, is grotendeels weg en dat is al zo’n grote winst.

Als ik niet zo’n pijn had, dan had ik mijzelf waarschijnlijk elke dag even moeten knijpen omdat het resultaat zo ongelooflijk geweldig is. Ik had hier zelf nooit van kunnen dromen en ik ben dan ook ontzettend blij en dankbaar dat ik deze operaties heb kunnen ondergaan.

Zijn de operaties je mee of tegen gevallen?

Tsja, de tweede operatie is mij meer tegen gevallen dan de eerste. Maar gezien de enorme hoeveelheid die er uit mijn beide bovenbenen is gehaald (30 liter lipoedeemvet), mag ik niet klagen. Het zijn uiteindelijk behoorlijk grote operaties geweest en je kan dan niet verwachten dat je er fluitend doorkomt.

Hoe is het nu met je gewicht?

Werkelijk geen idee en ik heb ook niet de behoefte om daarnaar te kijken.

Bij de tweede operatie ben ik wel op de weegschaal gezet maar heb ik zelf niet gekeken wat mijn gewicht was. De reden dat ik dit heb gedaan is omdat ik niet wil dat mijn gewicht weer leidend gaat worden. Ik ken mijzelf een beetje en ik weet dat ik enorm mee gesleurd kan worden door mijn gewicht. Daarbij is gewicht voor dames met lipoedeem geen goede graadmeter aangezien lipoedeemvet een vertekend beeld kan geven.

Ik heb nu nog 1 operatie te gaan en pas als ik volledig hersteld ben, wil ik gaan kijken wat het met mijn lichaam heeft gedaan. Maar dan zal ik dat meer doen in de maat van mijn kleding.

Ben je nu verlost van de lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische ziekte die ik altijd bij mij zal dragen. De lipoedeem vetcellen die nu uit mijn benen zijn gehaald, zijn wel voorgoed verwijderd en zullen niet terugkomen. Maar dat wil niet zeggen dat het wellicht op een andere plek in mijn lichaam nog kan zitten of kan gaan zitten. Alleen nu zal ik er sneller bij kunnen zijn en naar kunnen handelen, dan dat bij mijn benen uiteindelijk is gebeurd.

Het is ook mijn verantwoordelijkheid om mijn leefstijl aan te passen en er voor te zorgen dat ik de lipoedeem cellen niet trigger. Net als ieder ander, zal ik conform een gezonde leefstijl moeten leven en heb ik nu geen vrij brief om maar op de bank te hangen en mij vol te proppen.

Hoe zie je de toekomst nu tegemoet?

Ik zie de toekomst ontzettend zonnig tegemoet en ik denk dat er een wereld voor mij open gaat als de laatste operatie achter de rug is.

Het belangrijkste was dat mijn benen verlost werden van het enorme volume die de lipoedeem cellen veroorzaakten. Dat zorgde er namelijk voor dat ik mijn mobiliteit begon te verliezen en afstevende op invaliditeit. Ik kon door dit enorme volume niet meer bewegen of sporten en verloor daardoor ook een steeds groter stuk van mijn sociale leven.

De komende maanden ga ik weer langzaamaan het bewegen en sporten oppakken maar ook het geestelijke stukje zal ik moeten aanpakken. Ik heb de afgelopen weken namelijk gemerkt dat ik behoorlijk wat traumatische ervaringen heb gehad rondom mijn benen, een aantal angsten heb ontwikkeld als het gaat om mijn gezondheid en dat de impact op mijn zelfbeeld en mijn leven enorm is geweest. Dit moet allemaal een plekje krijgen en sommige dingen zal ik moeten aanpakken om stappen te kunnen zetten in mijn leven.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik een tweede kans krijg als het gaat om mijn gezondheid maar ik realiseer mij ook heel goed dat dit pas het begin is en ik nog heel wat werk heb te verzetten. Maar dankzij de operaties kan ik een nieuwe weg inslaan en hopelijk nog wat verloren jaren inhalen.

Mocht je toch nog vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen en dan bewaar ik ze voor een volgende Q&A.

Take care!

xoxo