Selecteer een pagina

Gisteren leerde ik dat “crisis” in het Chinees bestaat uit twee tekens die weer staan voor: bedreiging en kans. Gisteren leerde ik ook dat de voetballer Ronaldo zijn hotels in Portugal ter beschikking stelt aan de zorg en dat hij de betalingen van de zorg medewerkers op zich neemt. Gisteren leerde ik ook dat er NBA spelers zijn die er voor zorgen dat de medewerkers van de stadions, waar zij spelen, worden betaalt en geen inkomsten mislopen. Afgelopen dagen leerde ik ook dat onze bevolking te verdelen is in twee groepen: egoïstische en behulpzame medelanders. Vooral die eerste groep vind ik teleurstellend want sinds wanneer zijn wij een volk van ikke, ikke en de rest kan stikken?

Ikke, ikke en de rest kan stikken

Ik heb mij verbaasd over wat er gebeurde in supermarkten, ondanks dat er diverse malen is gezegd dat er voldoende voorraad is. Mensen die er niet bij stilstaan dat er wellicht mensen zijn die het niet zo breed hebben dat ze voor een maand kunnen inslaan. Mensen die er niet bij stilstaan dat er hard werkende medelanders zijn die na een lange werkdag ook nog hun boodschappen willen doen. Mensen die er niet bij stilstaan dat er nu mensen zijn die geen eten hebben omdat de supermarkten de voedselbanken niet meer kunnen helpen. Mensen die er niet bij stilstaan dat als er een lock down komt, de supermarkten open blijven omdat zij van cruciaal belang zijn in het voorzien van onze basis voorzieningen.

Ik heb mij verbaasd over influencers die gewoon uitgingen en uiteten gingen. Ik heb mij verbaasd over een influencer die een zielig verhaal deed en haar volgers opriep om vooral op haar website te klikken want ze liep inkomsten mis door evenementen die niet doorgingen. Deze zelfde influencer nam onlangs een sabbatical, krijgt elke dag nieuwe producten toegestuurd waardoor zij kan besparen op het uitgeven van geld en een mooie buffer had kunnen opbouwen. Deze zelfde influencer die met geen woord rept over de horeca, kleine zzp-ers die wellicht nood gedwongen moesten gaan zzp-en, amper de crisis hebben overleefd en niet voldoende buffer hebben voor nog een crisis en andere ondernemers die hun bedrijf moeten sluiten en daardoor geen inkomsten hebben maar alleen aan zichzelf dacht.

Laten wij er samen tegenaan gaan

Laten we stoppen met alleen aan onszelf te denken. Ja, het is een spannende tijd. Ja het is een onzekere tijd. Ja, het is eng wat er gebeurt. Ja, het is vervelend dat je vakantie gecancelled is maar het is nog vervelender voor je hotel die misschien net de klap van het faillissement van Thomas Cook heeft overleefd en niet nog een klap als deze kon gebruiken. Maar laten we vooral niet verdrinken in ikke, ikke, ikke. Denk ook verder en kijk verder dan je eigen voordeur. Ondersteun je lokale ondernemers die gedwongen de deuren moeten sluiten of die het rustiger hebben. Denk aan je medelanders die het niet makkelijk hebben zoals zzp-ers die helemaal geen inkomsten hebben of bedrijven die stil liggen omdat ze geen goederen binnen krijgen uit Azië. Denk aan de mensen die ervoor zorgen dat je je boodschappen kunt doen (winkelmedewerkers, transporteurs, magazijn medewerkers) en de mensen die voor ons zorgen. Houd je aan de maatregels die er getroffen zijn en ga niet eigenwijs lopen doen omdat je denkt dat het jou niet kan treffen.

Gelukkig zijn er ook medelanders die dit al doen maar laten we het allemaal doen. Laten we ophouden met klagen en dit als een kans zien. Een kans om te verstillen en een pas op de plaats te maken. Een kans om elkaar te steunen in deze moeilijke tijd. Een kans om misschien eens al die achterstallige to do lijstjes af te vinken als je dan toch thuis bent. Want wat is nou 3 weken je aanpassen aan de situatie, als dat er voor zorgt dat jij zelf en anderen niet ziek worden?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com