Selecteer een pagina

De titel van deze blog klinkt wat dramatisch en misschien als clickbait. Maar de afgelopen weken (en misschien wel maanden) begin ik steeds meer klaar te zijn met social media. Na vorige week wederom een ban aan mijn broek te hebben op Facebook en de week ervoor een lading kritiek te hebben gekregen in een Facebook groep, ben ik er een beetje klaar mee. Ik ben klaar met algoritmes, mensen die het nodig vinden om je te rapporteren en een hele strategie bedenken voor je social media. Ik wil social media weer gewoon leuk vinden en niet de druk voelen van likes of volgers.

Facebook ban

Het is niet de eerste keer dat ik een Facebook ban heb gekregen. Kennelijk is er iemand op Facebook die mij niet zo aardig vindt. Dat kan en is ook niet erg maar eerlijk is eerlijk, wat voor plezier haal je eruit om iemand te rapporteren en ervoor te zorgen dat Facebook een ban op een account gooit? Ik heb in mijn hele leven misschien 2x iemand gerapporteerd maar dit was omdat iemand discrimineerde en anderen enorm beledigde. Zelfs mensen die mij kwaad hebben gedaan in het verleden of op wie ik boos ben heb ik nog nooit gerapporteerd. Ik ben daar niet mee bezig en vind het dus ook bijzonder dat mensen daar wel mee bezig zijn. To be honest, ik vind het zelfs kinderachtig als je zulke dingen doet en mocht je denken dat mijn wereld vergaat als ik een week niets kan posten in Facebook groepen, dan moet ik je bij deze teleurstellen want mijn wereld vergaat niet. Ik vind het gewoon triest.

Commentaar

Ik heb al eerder geschreven over het feit dat mensen soms hun filter missen als het gaat om kritiek op social media. Niet alleen ik was slachtoffer van behoorlijk pittige kritiek maar ik zag ook iemand op Twitter die het nodig vond om commentaar te leveren op een ander en er dan nog doodleuk bijzetten “maar ik noem geen namen”. Nee je noemt geen namen maar het is wel overduidelijk over wie het gaat en waarom stuur je niet gewoon even een persoonlijk berichtje ipv de boel open en bloot te gooien? What happened to respect?

Vind ik dan dat je geen mening mag hebben en geen kritiek mag geven? Nee dat vind ik zeker niet maar ik vind wel dat je eerst logisch kunt nadenken voordat je het maar open en bloot op social media gooit. Ik vind zelf ook heel veel en heb ook een duidelijke mening maar ik bedenk mijzelf wel altijd eerst of mijn kritiek gegrond is en of ik dezelfde kritiek zou geven als ik iemand in real life zou tegenkomen. En daar gaat het volgens mij nog wel eens mis met mensen die op social media graag hun scheur opentrekken. Ik vraag mij namelijk af of al die mensen die het zo goed weten te vertellen via hun schermpjes of die mensen ook het lef hebben om iemand aan te spreken als ze ze in real life ontmoeten. Ben jij dan ook zo stoer om iemand recht in zijn gezicht te zeggen dat je ze er niet uit vindt zien of je het niet eens bent met hun mening? Persoonlijk, denk ik van niet. Ik denk dat de anonimiteit van social media mensen te mondig maakt en dat ze daarbij soms de realiteit uit het oog verliezen. Plus dat ik mij altijd in een ander probeer te verplaatsen en mijzelf altijd de vraag stel “hoe zou ik het vinden als ik zulke kritiek krijg” als ik de behoefte heb om een opmerking te plaatsen.

Algoritmes foppen en volgers kopen

De afgelopen week was er weer een hele hoos van laten we het algoritme van Instagram foppen want we krijgen niet genoeg likes. Het grappige van dit foppen is dat ik regelmatig accounts zie met heel veel volgers die vaak nog niet eens 1/10 van hun volgers aantal aan likes krijgen. Wie wil je dan eigenlijk foppen? Fop je dan instagram als je van alles gaat uithalen of hou je gewoon jezelf voor de gek? Wil je jezelf graag de illusie geven dat je heel populair bent omdat je veel volgers hebt die je eigenlijk gewoon stiekem gekocht hebt en je toen bent vergeten om ook de like button aan te klikken zodat je engagement evenredig loopt met je aantal volgers. Just saying .. het bevestigt maar weer dat social media eigenlijk gebakken lucht is en je dus zelf de boel kunt manipuleren. Plus het feit dat ik mij afvraag of Instagram zich echt nog laat foppen want waarom zouden ze anders continue dat algoritme veranderen?

Het enige jammere is dat bedrijven nog steeds kijken naar het aantal volgers en niet verder kijken dan hun neus lang is. De oprechtheid is eruit en ik vraag mij soms wel eens af of merken goed kijken met wie ze zaken doen en of ze daadwerkelijk wel bij hun merk of image passen. No shaming on bloggers of influencers maar eerder op de merken en bedrijven die heel kortzichtig zijn en liever investeren in mensen die hun volgers kopen en lager engagement hebben dan de mensen die oprecht en eerlijk met social media bezig zijn.

En dat is dus waarom ik er klaar mee ben. Ik heb geen zin in spelletjes en nep gedoe. Ik heb geen zin om continue maar bezig te zijn met de juiste foto. Ik wil gewoon genieten van de mooie momenten en daar mee bezig zijn. Natuurlijk ga ik na deze blog niet stoppen met mijn social media maar ik kijk er inmiddels wel anders tegenaan en heb een paar weken geleden al besloten dat ik er anders mee om wil gaan. I want the real deal en het echte leven leven.

Hoe gaan jullie om met social media tegenwoordig?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock