Selecteer een pagina

Wij Nederlanders houden van mopperen. Wij houden van mopperen over het weer, de files en vooral de overheid. Wij mopperen wat af met elkaar. Ik ben dan ook echt een Nederlander want ik hou ook van mopperen. Laatst nog, ik moest een hulp aanvraag doen bij de gemeente want mijn arm doet het al enige tijd niet. Heel lang verhaal maar er gingen dingen niet helemaal hoe ze hoorden te gaan dus daar mopperde ik over want ja, ik had hulp nodig en dan wil je dat het goed gaat. Tegelijkertijd realiseerde ik mij dat het wel hartstikke fijn is dat ik een hulpvraag kan doen en daarin uiteindelijk, na wat gemopper, toch geholpen word en de hulp krijg die ik nodig heb. Dat is ook Nederland.

#Friedepiepel

Afgelopen maandag kwam er een campagne online van “influencers” die vragen hadden voor de overheid mbt de aanpak van het Corona beleid. Alleen deden ze dit niet zo handig. Het ging over onderdrukken door de overheid en free the people want ze deden er niet meer aan mee. Dat is ook zoiets moois in Nederland, je mag hier namelijk gewoon een mening hebben. Een vrije mening die je ook gewoon mag uitspreken. Niet zoals in Wit-Rusland waar je zo van de straat wordt getrokken en in een auto met onbekende bestemming wordt gezet waarna niemand meer iets van je hoort nadat je je mening hebt gegegeven en het niet eens bent met de overheid. Nee, hier kan je gewoon zeggen wat je denkt, zelfs als je er niet zo goed over hebt nagedacht. Dat is ook Nederland.

Een groot deel van deze “influencers” waren misschien vergeten dat zij aan het begin van de Corona crisis onderdeel waren van de RIVM campagne en dat zij daar centjes voor hadden ontvangen of dat zij een hulpvraag hadden gedaan uit het Corona noodfonds. Misschien waren zij ook vergeten dat er consequenties kunnen zitten aan uitspraken die zij doen en dat als je het een zegt maar je bedoelt iets anders, dan komt dat misschien wat raar over. Zoiets kan gebeuren, ik zeg soms ook wel iets waarvan ik dan later denk “oei dat had ik misschien niet moeten zeggen” maar van schade en schande leert men dan. Dat is dan ook weer Nederland, je maakt een fout maar gelukkig is er dan altijd nog wel een mogelijkheid om het recht te zetten.

Een beetje dom

Maar laten we nou wel eerlijk naar elkaar toe zijn en ons realiseren dat wij het in Nederland nog zo slecht niet hebben. Onderdrukking is een woord dat niet bij Nederland hoort. Dictatuur is een woord dat niet bij Nederland hoort. Woorden die horen bij landen als Rusland en Noord-Korea. We zouden toch wel heel anders piepen als die regimes hier de macht zouden krijgen en zouden bepalen wat wij wel en niet mogen zeggen. Oh nee, dan zouden we niet piepen want dan waren we al lang mond dood gemaakt en verbannen naar een uithoek waar je sterft van de ellende.

Soms vraag ik mij af of we daar wel eens over nadenken. Denken wij wel eens na over hoe goed wij het hier hebben vergeleken met andere landen? Een land waar een sociaal vangnet is, waar je niet “zomaar” je woning uit wordt gezet en waar je geholpen wordt als je schulden hebt. En ja, er zijn ook dingen die niet goed gaan en er zijn punten die besproken moeten worden maar laten we blij zijn dat we die punten kunnen bespreken en we niet neer geknuppeld worden omdat wij een mening hebben. Soms heb ik het gevoel dat wij een beetje dom aan het worden zijn en maar vinden dat wij recht op van alles hebben zonder ons te realiseren hoeveel wij al hebben. Laten we gewoon met elkaar in gesprek blijven en elkaar de ruimte geven om een eigen mening te hebben maar laten we vooral ook eens stil staan bij wat wij hebben en dat het een recht is om een mening te mogen hebben. Ook als dat een mening is waar niet iedereen het mee eens is.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.comĀ