Selecteer een pagina

Mijn lipoedeem diagnose heeft heel lang geduurd en al die jaren hebben hun sporen nagelaten. Ik ben in die jaren enorm aan mijzelf en mijn lichaam gaan twijfelen. Ik twijfelde vooral aan mijn eigen gevoel en kennis van mijn lichaam omdat ik het soms simpelweg niet meer begreep. Niet alleen ik begreep er niets meer van maar ook verschillende medici begrepen niet wat het nou was wat ik had. Die twijfel zorgde ervoor dat ik nog verder van mijzelf af kwam te staan. En toch was er altijd een stemmetje binnenin mij die bleef volhouden dat er “iets mis was” maar ik kon nooit uitleggen wat dat nou was.
Zoveel medici, zoveel adviezen


In de loop der jaren, heb ik heel wat artsen/ dietisten/ personal trainers/ psychologen en eetstoornis behandelingen van binnen gezien. Meerdere keren kreeg ik het advies om “toch” voor een maagverkleining te gaan want de desbetreffende artsen zagen alleen maar een vrouw met overgewicht en hadden nog nooit van lipoedeem gehoord. Hoewel er genoeg momenten van wanhoop waren, is er toen ook altijd een stemmetje in mij geweest die zei dat het niet de oplossing was en dat het iets anders was wat niet opgelost ging worden met een maagverkleining.

Op alle andere vlakken negeerde ik mijn gevoel en luisterde ik vooral niet meer naar mijn innerlijke stem. Misschien uit onzekerheid, misschien uit twijfel, misschien uit wanhoop want ik voelde mij zo gevangen in mijn lichaam. Uiteindelijk bleek de diagnose lipoedeem een verklaring voor heel veel klachten en ongemakken maar toch bleef er een stemmetje die bleef herhalen dat dit het niet alleen was. Ik bleef het gevoel hebben dat er meer niet klopte als het om mijn lichaam ging maar ik was toen al zo ver afgedwaald en zo vast in mijn boosheid over de lipoedeem.

Blijven puzzelen


Het bleef aan mij knagen afgelopen jaren want ik bleef problemen houden met mijn eetgedrag, ik bleef problemen houden met mijn gewicht en door het breken van mijn arm, kwam ik stil te staan en die stilstand had nog meer impact op mijn eetgedrag en gewicht. En weer was er dat stemmetje dat er iets niet klopte. Dit keer kon ik het niet negeren en zo zocht ik begin dit jaar al mijn moed bij elkaar om toch weer de stap te zetten naar een nieuw traject dat volkomen los staat van mijn lipoedeem maar waar er gekeken wordt of er lichamelijk niet meer aan de hand is met mijn lichaam.

Eindelijk lijkt dat stemmetje het helemaal niet zo mis te hebben gehad want sinds een maand weet ik dat er meer is en elke dag realiseer ik mij weer hoe belangrijk het is om te blijven luisteren naar je lichaam. Hoe belangrijk het is om te blijven puzzelen en je niet neer te leggen bij een diagnose of advies wat niet goed voelt. Hoe belangrijk het is om je er niet bij neer te leggen als je voelt dat je gezondheid de verkeerde kant op gaat maar vooral hoe belangrijk het is dat je blijft zoeken naar wat bij jou past. Voor mij zijn de afgelopen vier weken een openbaring geworden en weken waarin ik compleet nieuwe ervaringen kreeg als het gaat om eten. Ik ben blij dat ik het nooit heb opgegeven en toch hulp ben blijven zoeken. Dit nieuwe traject voelt als een groot cadeau voor mijzelf en ik ben er ontzettend dankbaar voor.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com