Selecteer een pagina

De beelden van de rellen die afgelopen vrijdag uit Rotterdam kwamen, maakten mij ontzettend boos. Toch heb ik er even over na moeten denken of ik deze blog wel wilde schrijven. Ik ben de hele situatie waarin wij zitten zat. Ik ben de mensen zat die zichzelf als slachtoffer zien. Ik ben de mensen zat die iedereen de schuld geven en zich als een stel kleuters gedragen. Als ik dan de beelden van Rotterdam zie en die mensen weer van alles hoor roepen (waar zijn al die doden dan Gerda die je met je eigen ogen hebt gezien?), vraag ik mij echt af in welke nachtmerrie wij zijn beland. De reden dat ik twijfelde over het schrijven van deze blog, is simpelweg omdat ik deze sneue figuren geen aandacht meer wil geven. Sneue figuren die op dit moment alleen maar meer ellende veroorzaken.
Gerda de vrijheidsstrijder

De term “vrijheidsstrijder” kwam regelmatig voorbij. Nou, in mijn ogen ben je geen vrijheidsstrijder als je erbij staat als politiewagens in de fik worden gestoken, brandweer wordt bedreigd en ambulance medewerkers met steekvesten aan hun werk moeten doen. Je bent geen vrijheidsstrijder als je op je live streampje tekeer gaat over doden en mensen probeert op te hitsen om politiemensen aan te vallen. Je bent geen vrijheidsstrijder als je moord en brand schreeuwt als een van je kameraden (die al maanden elke demonstratie vooraan staat en tekeer gaat tegen politiemensen) gewond raakt maar dat je de volgende dag op de Dam wel staat te tetteren dat All Cops Are Bastards. Iets met framing? Iets met ophitsen?

Nee Gerda, voor mij ben jij geen vrijheidsstrijder. Je mag het ergens niet mee eens zijn. Je mag een hekel hebben aan de politie. Je mag van alles vinden maar soms moet je gewoon je mond eens houden en je schamen voor het feit dat je vrijdag tussen de rellen stond. Er is namelijk een grens en die grens is inmiddels wel bereikt wat mij betreft. Het gedrag van deze “vrijheidsstrijders” treft namelijk heel veel mensen en kost heel veel geld. Die winkelier wiens winkel in puin wordt geramd, die politie agent die voor zijn leven moest vrezen en de gemeenschap die nu mag opdraaien voor alle kosten van de veroorzaakte schade.

De echte strijders

De echte strijders waren afgelopen weekend de hulpverleners. De mensen die er staan op het moment dat er geassisteerd moet worden bij een reanimatie. De mensen die als eerste ter plaatse zijn als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. De mensen die op zoek gaan als er een verward persoon vermist is. De mensen die elke dag met gevaar voor eigen leven hun beroep proberen uit te oefenen en mensen proberen te helpen. Dat zijn de echte helden en strijders. Mensen die dit weekend waarschijnlijk doodsangsten hebben uitgestaan omdat ze geconfronteerd werden met een stel debielen. Ja Gerda, here I said it .. ik vind jullie debielen.

En het erge is, dit is nog niet voorbij want de “vrijheidsstrijders” leren hier niks van. Die hitsen elkaar alleen nog maar meer op en zorgen ervoor dat ze volgende keer nog opgefokter weer ergens staan. Ze vergeten dan weer een ding, namelijk dat ze de vrijheid hebben om er weer te staan want zo vrij is Nederland toch maar weer wel. Je kan van alles roepen en toch mag je de volgende keer weer bij een demonstratie staan. Dat is namelijk vrijheid en die vrijheid hebben wij hier in Nederland. Dont forget that Gerda, we leven niet in China waar je zo van de aardbodem kan verwijnen als je de regering tegenspreekt en gelukkig krijg je toch elke maand je uitkering en toeslagen weer zodat je weer lekker naar de volgende demonstratie kan. Misschien moet je daar eens aan denken Gerda als je weer met je iPhone een live stream de wereld in gooit terwijl je een agent staat uit te schelden. Just saying, ouwe vrijheidsstrijder.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com