Selecteer een pagina

Aan het eind van 2020 snakten wij allemaal naar een normaler jaar. Allemaal hoopten wij dat 2021 rust en positiviteit zou brengen. Helaas ging het in de 1e week van 2021 al helemaal fout. Dit keer in Washington toen een menigte Trump aanhangers besloot een aanslag op de democratie te plegen en het Capitool te bestormen. Het Capitool waar op dat moment de stemmen van de kiesmannen werd geteld om Joe Biden uit te roepen tot president van Amerika. Het was een aanslag op het hart van de democratie met de intentie om de stemming te beïnvloeden.
Een verscheurd land


Afgelopen woensdag was een dag die voor eeuwig de geschiedenis boeken in gaat. De dag waarop een menigte, opgehitst door president Trump, als een stel figuren uit Game of Thrones het Capitool bestormden. Met totale krankzinnigheid in hun ogen, een aanslag plegen op dat waar democratie voor staat. Het liet precies zien wat 4 jaar Trump heeft veroorzaakt: een compleet verscheurd land waar waanzinnigen het recht in eigen hand nemen.

Als je dacht dat dit een ver van je bed show is, think again. Ook Nederland raakt steeds meer verscheurd, net als Amerika. Ook Nederland heeft Trump aanhangers en mensen die Qanon aanhangen. Ook Nederland heeft politieke figuren die zich een soort Trump wanen. Ook Nederland heeft mensen die blind achter deze figuren aanlopen en alles geloven wat zij zeggen. Ook in Nederland kan dit gebeuren als de verkiezingen in maart niet lopen zoals deze aanhangers willen. Wat er deze week in Washington gebeurde, kan ook in Den Haag gebeuren.

Sprakeloos

Na het zien van de beelden, kan ik alleen maar sprakeloos zijn. Sprakeloos hoe een man dit kan veroorzaken die zelf meteen in zijn limousine stapte om de andere kant op te gaan. Sprakeloos hoe klakkeloos volwassen mensen als makke schapen achter de woorden van Trump aanliepen en zich lieten ophitsen om een aanslag te plegen. Sprakeloos hoe een stel volwassen mensen als wilde beesten tekeer gingen in het hart van de democratie alsof het een veldslag in Braveheart was. Sprakeloos dat dit daadwerkelijk kon gebeuren in 2021.

Waar ik hoop en zin in 2021 had, is dat veranderd in angst voor wat er komen gaat. Angst wat er verder gaat gebeuren in Amerika maar ook wat dit voor invloed gaat hebben voor de rest van de wereld. Angst voor wat er in Nederland gaat gebeuren als er verkiezingen zijn in maart. Angst voor het rechts extremisme wat nu duidelijk naar boven kwam. Waar in 2020 het Corona virus de wereld veranderde, heeft de aanslag op het Capitool nu al 2021 en de wereld voorgoed veranderd.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com