Selecteer een pagina

Juni is traditie getrouw ieder jaar lipoedeem awareness maand. Een maand die in het teken staat om awareness te creΓ«ren voor een ziekte die 11% van de vrouwen treft. Toch is het gek dat een chronische en erfelijke ziekte die zoveel vrouwen treft nog steeds een awareness maand nodig heeft om aan de wereld te laten zien wat voor ellende het veroorzaakt en wat het met vrouwen doet. Iedere lipoedeem warrior die ik ken, heeft haar eigen verhaal. Ieder van ons heeft zijn eigen achtbaan moeten afleggen. Ieder van ons heeft moeten vechten tegen vooroordelen en mening. Ieder van ons heeft een haat/ liefde verhouding met haar lichaam en de gevolgen van lipoedeem. Ieder van ons heeft goede en slechte dagen. Ieder van ons kan aantonen wat het verschil is tussen lipoedeem vet en normaal vet. Ieder van ons kan de schade die lipoedeem aanricht op verschillende vlakken aantonen. En toch is er nog steeds een awareness maand nodig omdat lipoedeem nog steeds niet gezien wordt als echte ziekte.

Bizarre ziekte

Lipoedeem is ongrijpbaar en onvoorspelbaar. Lipoedeem is veel meer dan alleen vet ophopingen door zieke vet cellen. Lipoedeem heeft impact op je gehele leven en mentale welbevinden. Vanaf het moment dat je ziet dat je lichaam gaat veranderen en je probeert te begrijpen wat er met je gebeurt. Tot het moment dat je op zoek gaat naar antwoorden en soms een hele lange weg moet afleggen. Tot het moment dat je antwoorden krijgt maar ook tegen heel veel weerstand zal aanlopen want je bent gewoon dik en vet. Tot het moment dat je jezelf moet verdedigen tegen de buitenwereld als er weer eens wordt geroepen dat elk pondje door het mondje gaat.

Lipoedeem is er altijd en gaat niet weg. Er kunnen lipoedeem cellen uit je lichaam gehaald worden door liposuctie maar er kunnen ook lipoedeem cellen blijven zitten die zich nestelen op andere plekken. Lipoedeem kan getriggerd worden in de puberteit door het gebruik van de pil maar lipoedeem kan zich ook openbaren na een zwangerschap of pas in de overgang. Je kan een fase 1 lipoedeem hebben met veel pijn maar je kan ook een fase 3 lipoedeem hebben zonder veel pijn. Lipoedeem is soms onbegrijpelijk en zal bij iedere lipoedeem warrior zich anders manifesteren. Er is niet 1 soort of beschrijving voor lipoedeem maar er zijn wel heel veel verschillende vrouwen met lipoedeem. En nee, die zijn niet gewoon dik of vet maar die struggelen iedere dag met een chronische ziekte die voor verrassingen zorgt.

Lipoedeem warrior

Elke vrouw die te maken krijgt met lipoedeem is een ware krijger. Elke dag weer, zal je met de gevolgen van lipoedeem moeten omgaan. Er is geen keuze want lipoedeem is er altijd. Iets wat soms heel erg moeilijk is en soms wat makkelijker gaat. Soms heb je een goede dag en soms heb je een slechte dag waar je je letterlijk doorheen moet slaan. Maar we doen het en soms doen we ook nog alsof er niets aan de hand is want dat doen warriors. Die vechten hun gevecht zonder te zeuren en alsof er niets aan de hand is.

Deze maand is voor iedere lipoedeem warrior die het gevecht elke dag weer aan gaat. Die nog steeds lacht als ze vergaat van de lipoedeem pijn. Die nog steeds voor een ander klaar staat ook al kan ze haar benen bijna niet meer bewegen door de lipoedeem. Die elke dag weer opstaat en aan de dag begint, ongeacht hoe ze zich voelt. Lieve lipoedeem warriors, jullie zijn stuk voor stuk bijzondere en mooie vrouwen. Laten we deze maand de wereld laten zien dat we ons niet klein laten krijgen door de lipoedeem en de onwetendheid die hier nog steeds over bestaat. Laten we deze maand opstaan en de wereld kennis laten maken met wie wij zijn en waar wij dagelijks tegen moeten vechten.

Who runs this world? We lipedema girls do!

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com