Selecteer een pagina

Na drie succesvolle lipoedeem liposucties in 2018, leek de wereld weer aan mijn voeten te liggen. Het belangrijkste was dat ik mijn bewegingsvrijheid weer terug kreeg en zo goed als pijnvrij was. Helaas gooide een onhandige actie in september 2019 roet in het eten en kwam ik volledig tot stilstand te staan. Op het moment dat mijn onhandige actie gebeurde, was ik er van overtuigd dat ik binnen 8 a 10 weken weer op de been zou zijn en had ik nog niet eens stil gestaan bij wat de consequenties zouden kunnen zijn voor de lipoedeem in mijn lichaam.Pas op de plaats


Helaas bleek mijn onhandige actie er eentje met grote gevolgen en droeg de uitbraak van Covid-19 niet bij aan een voorspoedig herstel. Waar mijn focus volledig lag om zo goed mogelijk te herstellen, bleek het allemaal lastiger dan gedacht en moest ik twee jaar lang een pas op de plaats maken. Iets waar de lipoedeem in mijn lichaam van bleek te smullen. Waar ik op andere vlakken moeizaam herstelde, groeide de lipoedeem in mijn lichaam ondertussen lekker door. Waar ik in 2018 nog het gevoel had dat ik de wereld weer aan kon na zeer moeilijke lipoedeem jaren, leek het begin dit jaar wel of ik weer terug bij af was als het ging om lipoedeem. Zelf management voor mijn lipoedeem was echt op de allerlaatste plaats terecht gekomen omdat andere lichamelijke ongemakken mijn aandacht opeisten.

Ergens voelde ik weer die radeloosheid die ik jarenlang had gevoeld als het ging om mijn leven met lipoedeem en ik wist niet goed waar ik moest beginnen als het ging om het weer oppakken van mijn zelf management. Ik had letterlijk een schop onder mijn kont nodig om weer in beweging te komen maar hoe doe je dat als de lipoedeem weer zo’n grip op je leven heeft gekregen en alles alleen maar pijn doet en in de weg zit. Toevallig zag ik een aankondiging van het lipoedeem revalidatie traject van de Berekuyl voorbij komen op Facebook en het voelde alsof dat mijn kans was die ik moest grijpen om de boel weer in beweging te krijgen en uit de negatieve spiraal te komen waar ik in was gegleden.

Warm bad

De eerste afspraken dag vond ik spannend maar het voelde tegelijkertijd als een warm bad. Niemand keek gek op toen ik vertelde wat lipoedeem met mij deed. Niemand stak meteen het veroordelende vingertje op wat veel lipoedeem patiënten nog steeds krijgen in de reguliere zorg. Niemand ging mij meteen vertellen wat ik moest gaan doen. Er werd geluisterd, er werd meegedacht, er werd gekeken naar de mogelijkheden en er werd vooral gekeken naar waar ik behoefte aan had. Het is een uniek concept waarin maatwerk wordt verricht en waarin je als patiënt mee mag denken zodat deze reis aansluit bij wie je bent en wat je kunt lichamelijk. Natuurlijk wordt er ook wel wat van je gevraagd, het is elke dag weer hard werken en het is niet zo dat er een oplossing op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Je moet er wel wat voor doen en soms houdt dat ook in dat je uit je eigen veilige comfortzone moet stappen.

De afgelopen maanden heb ik de schop onder mijn kont gekregen die ik zo nodig had en uiteindelijk was ik het zelf die die schop kon geven met de hulp van de hulpverleners van de Berekuyl. Ik had alleen net dat duwtje en ondersteuning nodig om die stap weer te kunnen zetten. Ik ben weer in beweging gekomen (ondanks dat mijn lichaam daar echt geen zin in had en ik de nodige mopper dagen heb gehad), ik heb mijn voeding aangepakt en weer op de rit gekregen (ondanks dat ik had gezworen om nooit meer in gesprek te gaan met een voedingsdeskundige) en ik heb het gevoel dat ik steeds beter in mijn vel kom te zitten. Nobody said it would be easy but it is possible. Toen ik aan het begin van dit traject stond, had ik nooit kunnen bedenken dat ik uit de negatieve spiraal zou kunnen komen waar ik in zat en het voelt alsof ik mijzelf een cadeautje heb gegeven door dit traject aan te gaan. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik onderdeel mag zijn van dit unieke traject.

Lipoedeem heb je voor altijd maar met de juiste mensen en hulp, kan het leven met lipoedeem toch een beetje dragelijker worden gemaakt en dat is precies waar dit traject je bij kan helpen.

Take care!

Xoxo

Deze blog werd geschreven voor de nieuwsbrief van De Berekuyl

Bron afbeeldingen: Unsplash.com