Selecteer een pagina

Mijn inspiratie over eventueel te lezen boeken haal ik eigenlijk overal vandaan. Regelmatig kijk ik bij de nieuwe collecties van de bibliotheek maar ik lees ook regelmatig de aanbevelingen van de medewerkers van de bibliotheek. Helemaal omdat ik de neiging heb om continue in hetzelfde genre te blijven hangen en dan niet verder kijk wat er nog meer is. Over het boek van vandaag, had ik een aanbeveling gelezen op de website van de bibliotheek en hoewel de samenvatting van dit boek als enigszins donker met vooral een zwart randje klonk, besloot ik hem toch te bestellen. Het was vooral het stukje over de terroristische aanslagen in Parijs die mij aanspraken in de beschrijving van “Luister” van Sacha Bronwasser. Ergens was ik gereserveerd en had mijn twijfels of dit wel een boek was voor mij maar toch besloot ik hem direct te gaan lezen nadat hij beschikbaar was gekomen. Ik was nieuwsgierig of de samenvatting aansloot bij wat ik zou gaan lezen. Benieuwd wat ik van dit boek vond? Lees dan vandaag de recensie van “Luister” van Sacha Bronwasser.

Luister – Sacha Bronwasser

Het nieuws reisde snel, zoals dat soort nieuws doet. Ik wist dat het ook over jou ging zodra het eerste bericht uit Parijs kwam. Bijna zes jaar geleden nu, op een vrijdag de dertiende. Een datum als een slechte grap. Online meldden allerlei mensen zich ‘veilig’. Vrienden, een nichtje, een ver familielid. Oud-studiegenoten, mijn eigen oud-leerlingen. Exposanten van de fotobeurs, je vakgenoten. Anderen, vage kenissen: het verbaasde me hoeveel bekenden aan de rand van het wereldtoneel rondhingen. Jij was daar ook, Flo, en op jouw profiel bleef het stil. Akelig stil, zegt men dan.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

In eerste instantie was het vooral de stad Parijs wat mij het meest aansprak. Het Parijs van de jaren 80 maar ook het Parijs dat bijna 10 jaar geleden getroffen werd door verschrikkelijke terroristische aanvallen. Het gaat om een Nederlandse vrouw die in 1989 op haar 20ste naar Parijs vertrekt om als au pair te werken en bij een nogal vreemd gezin terecht komt. In de tijd dat ze bij dit gezin werkzaam is, gebeuren er vreemde dingen en ontmoet ze aparte mensen. Het is het begin van een zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld. De terroristische aanslagen van 2015 zorgen ervoor dat de Nederlandse vrouw haar verleden probeert te reconstrueren en er achter komt dat een van de mensen in haar leven die voor een groot trauma heeft gezorgd, het slachtoffer is van de aanslagen in Parijs.

In het boek wordt je meegenomen in het Parijs van de jaren 80 waar de eerste stappen naar volwassenheid en het vinden van een eigen identiteit worden gezet. Je volgt de ontwikkeling van een jonge vrouw die op zoek is naar zichzelf en zich probeert te uiten met haar kunst. En juist in het ontwikkelen van haar eigen kunst stijl, loopt zij tegen iemand aan die misbruik van haar maakt en eigenlijk haar vertrouwen kapot maakt. Sacha Bronwasser heeft een manier gevonden van schrijven die je niet meer los laat en waardoor je eigenlijk alleen maar verder wilt lezen. Ze trekt je mee in het verhaal, de herinneringen en gebeurtenissen die een 20-jarige vrouw vormen. Hoewel ik mijn twijfels had over dit boek en ik niet zeker was of dit boek voor mij iets zou zijn, heb ik hem in een ruk verslonden. Het is spannend, er zijn ontwikkelingen die je niet verwacht en het is geschreven in het Parijs van de jaren 80 en het Parijs van nu. Het is een trip down memorylane maar ook de confrontatie met hoe de wereld is veranderd in de loop der jaren.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com