Selecteer een pagina

Net als veel dames met lipoedeem, heb ik meerdere chronische diagnoses. Maar als er 1 ding is dat ik in al die jaren “ziek zijn” heb geleerd, dan is het wel dat het makkelijker is om mijn schouders op te halen als ik mij niet lekker voel en gewoon door te gaan. Vooral bij vage klachten denk ik altijd “het zal wel”. Van die klachten die aan allerlei diagnoses gelinked kunnen worden. Helemaal nu het weer warmer wordt en onze lipoedeem lichamen het zwaarder hebben, we kennen ze allemaal wel. Het lichaam wat zwaarder voelt, de vermoeidheid, het niet lekker voelen en het gevoel opgeblazen te zijn. Ik sta er niet eens meer bij stil en life always goes on.


Overlevingsmechanisme


Ik realiseer mij ook heel goed dat mijn schouders ophalen, wellicht niet de juiste manier is om met mijn lichaam en gezondheid om te gaan. Maar het hebben van lipoedeem en andere chronische aandoeningen is al bepalend genoeg en ik wil daar soms gewoon niet meer teveel bij stil staan. Wellicht is het ook wel gewoon mijn natuur om gewoon door te gaan en werd dat, toen ik ziek werd, mijn overlevingsmechanisme. To be honest, ik ga liever over mijn grenzen om een zo gewoon mogelijk leven te kunnen leiden dan dat ik binnen mijn grenzen blijf en de helft niet kan doen.

En ja, ik weet dat het niet goed is om over grenzen te gaan maar het is voor mij ook niet goed om achter de geraniums te zitten. Is daar een balans in te vinden? Wellicht wel. Maar soms heb ik dagen waarop ik geen zin heb om de balans te vinden en gewoon mijn leven wil leven als ieder ander. Soms wil ik gewoon even niet ziek zijn en doen alsof ik energie voor 10 heb. Soms wil ik even net doen alsof dat zware en vermoeide lichaam er niet is. Soms wil ik de vage klachten vergeten. Soms wil ik alle mentale sores opzij schuiven en los gaan.

Keuzes maken


Wellicht klinkt het heel onverantwoord voor een 44 jarige met meerdere chronische aandoeningen om maar te denken “het zal wel”. Maar ik realiseer mij steeds meer de impact van deze aandoeningen, vooral op mentaal gebied, en hoe zij mij onbewust beperkt hebben in het leven en soms nog doen. Ik heb nog heel wat jaren van leven in het vooruitzicht en ik wil vrijer leven. Ik wil doen wat ik wil doen en ik wil mij vooral goed voelen.

Dus ja, het zal wel en ja, soms zal ik over mijn grenzen gaan maar dat is dan wat het is. Ik heb genoeg geleden onder jaren niet weten dat ik lipoedeem had en heb helaas mentaal nog een hoop puin te ruimen. Maar ik heb niet al die ellende doorstaan om nu nog jaren mijn leven door de impact van lipoedeem te laten bepalen. Dus lipoedeem en al die andere chronische shit, het zal wel maar jij bepaalt niet meer hoe mijn dagen gaan zijn maar dat doe ik.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com