Selecteer een pagina

Afgelopen jaar is mijn lichaam door een transformatie gegaan dankzij de hulp van Saxenda. Een ondersteuning waar ik in juli vorig jaar mee begon en nooit van gedacht had dat het mij zou gaan helpen. In mijn hoofd is het zo geprogrammeerd dat afvallen haast onmogelijk is met lipoedeem en eerlijk is eerlijk, ik vind het zelf ook gewoon lastig. Kennelijk was Saxenda het duwtje in de rug wat ik nodig had. Voor mij voelt het als een wondermiddel maar het is en blijft een ondersteuning waarbij ik alsnog degene ben die het werk moet doen. Hoewel afgelopen jaar echt een rollercoaster was, heeft het mij ook heel veel mooie dingen gebracht en ik denk dat het ook belangrijk is om daar regelmatig bij stil te staan. Het voelt voor mij altijd als iets heel normaals om alleen naar de slechte dingen te kijken en alles wat lipoedeem van mij heeft afgenomen maar dit jaar heeft mij ook heel veel gebracht. Nu doen wij natuurlijk niet aan Thanksgiving in Nederland maar ik denk wel dat het belangrijk is om vaker stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Helemaal als je moet dealen met een chronische ziekte als lipoedeem.

Onmogelijke benen

Er zijn heel wat momenten geweest in mijn leven dat ik mijn benen en de lipoedeem in mijn benen echt heb gehaat. Of het nou was als ik weer eens een broek niet aan kon omdat hij niet over mijn benen kon. Of dat ik geen leuke hoge laarzen kon vinden omdat die niet te vinden waren voor mijn formaat benen. Of omdat ik gewoon een dag had dat ik niet vooruitkwam door zware benen. Die momenten zijn er genoeg geweest en het zorgde ervoor dat ik niet heel aardig meer over mijn benen kon nadenken. Ik realiseer mij heel goed dat de mentale impact van lipoedeem vaak een onderbelichte kant is en dat daarvoor veel meer aandacht zou mogen komen. Helemaal als ik mij nu realiseer hoe intens ik mijn lichaam en vooral mijn benen wel niet gehaat heb.

De negatieve energie heeft mij niet vooruit geholpen maar eerder 10 stappen terug laten doen. Daarom ben ik zo blij met de transformatie die ik afgelopen jaar heb mogen doormaken. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Het is een weg van vallen en opstaan maar ik denk wel dat door het veranderen van mijn manier van denken, dit ook een positieve impact op mijn lichaam is geweest. Ik heb niet alleen mijn lichaam zien transformeren maar vooral mijn benen. Soms moest ik mijzelf knijpen als ik weer een meting had bij mijn oedeemtherapeut en er weer centimeters vanaf waren. Natuurlijk trok ik op zo’n moment een paar laarzen uit mijn kast om mijzelf te bewijzen dat het echt zo was. Iedere keer dat ik de laarzen zonder moeite over mijn benen trok, maakte mijn hart weer een dankbaar sprongetje omdat dit iets is waar ik al jaren heel gefrustreerd over was en nu ineens weer aan kon.

Mentale transformatie

Op moment dat mijn lichaam begon te veranderen, zag ik dat niet meteen omdat ik zo vast zat aan een plaatje en stemmetje in mijn hoofd. Ik geloofde het niet. Ik geloofde niet dat het kon. Ik geloofde niet dat het echt zo was. Ik geloofde het simpelweg niet. Maar ik geloof nu wel dat jaren leven met lipoedeem dit heeft veroorzaakt. Dat ik het vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam in de loop der jaren ben kwijt geraakt en niet meer op mijzelf durfde te vertrouwen. Nu is het niet dat ik daar ineens vanaf ben maar als ik een rondje duinen loop en ik moet ineens achter een puber pup aanrennen, dan voel ik mijn hart wel een dankbaar sprongetje maken dat ik het kan. Dat was een jaar geleden niet mogelijk.

Nu is het niet zo dat mijn leven en lichaam ineens rozengeur en maneschijn is. Ook ik heb mijn dagen waarop ik mij liever verberg in een grote trui en legging. Maar heel soms trek ik iets uit de kast wat ik heel lang niet heb gedragen en trek mijn mooiste laarzen erbij aan en voel mij dan enorm trots en dankbaar. Vooral dankbaar dat ik de kracht heb gevonden om door te zetten en door te gaan, hoe moeilijk ik het ook vond en hoe diep ik ook zat vorig jaar. Want laten we er vooral niet omheen draaien, lipoedeem blijft gewoon shit en onvoorspelbaar dus als je kleine stapjes maakt dan zijn dit gewoon enorme overwinningen en die mogen gevierd worden.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Pexels.com