Selecteer een pagina

Vandaag is het blue monday. Volgens “experts” de meest deprimerende dag van het jaar. Ik denk dat voor een heleboel mensen geldt dat zij inderdaad graag maar één deprimerende dag in het jaar zouden willen hebben. Helemaal voor mensen met een chronische ziekte die er waarschijnlijk alles voor over hebben om alle deprimerende dagen in te ruilen voor die ene blue monday in januari want wat stelt nou een deprimerende maandag in het jaar voor als je elke dag worstelt met een chronische ziekte en lichaam dat niet mee werkt?

No more blue days

Iedereen heeft wel eens een deprimerende dag. Iedereen stapt wel eens met het verkeerde been uit bed. Iedereen heeft wel eens een periode dat het minder gaat. Iedereen heeft wel een moment in januari dat je baalt van de maand en winter die langer lijken te duren dan je wilt. Iedereen heeft te dealen met een blue monday of thursday of saturday. Blue days horen nou eenmaal bij het leven en beperken zich niet tot alleen die ene derde maandag in januari.

Ik heb mijn fair share of blue mondays gehad in mijn leven. Of het nou was op de dagen dat ik met pijn in mijn lichaam op stond door de lipoedeem. Of het nou was als ik mij weer eens moest realiseren dat de lipoedeem nog meer van mijn bewegingsvrijheid had ingenomen. Of het nou was als ik weer eens een opmerking naar mijn hoofd had gekregen dat ik moest afvallen. Of dat ik te horen kreeg dat de verzekering geen behandelingen voor lipoedeem zou vergoeden. Er zijn heel wat momenten geweest in mijn leven die voor blue mondays zorgden en waarbij ik mij echt waardeloos voelde. En er zullen ook nog genoeg momenten in mijn leven gaan zijn waarbij ik zal moeten dealen met dagen die voelen als een blue monday. Chronisch ziek zijn en de impact op je leven beperken zich niet tot die ene blauwe maandag in januari.

Be a warrior

Toen ik over die onderwerp nadacht en zag hoeveel aandacht er vanuit de (sociale) media aan werd besteed, des te meer medelijden kreeg ik met de mensen die vandaag echt denken dat dit hun meest depressieve dag van het jaar is. Eerlijk is eerlijk, als dit daadwerkelijk de enige depressieve dag van het jaar voor je is, mag ik toch hopen dat je alle andere 365 dagen van dit jaar een feestje viert omdat je je beseft hoe mooi je leven is. Ik denk dat er een heleboel mensen zijn die er voor zouden tekenen dat ze maar 1 depressieve dag in het jaar zouden hebben.

Voor al die dappere mensen die dit jaar 366 dagen moeten worstelen met een chronische ziekte of andere problemen in zijn/ haar leven, laten we blue monday vieren. Voor al die lieve en vooral hele dappere lipoedeem warriors die elke dag weer op pijnlijke en vervelende benen moeten gaan staan, laten we blue monday onze sterke aard zien. Voor iedereen die te maken heeft met meerdere blue days in het jaar, een diepe buiging omdat je je niet klein laat krijgen en je iedere keer weer de strijd aan gaat. Be a warrior, elke dag weer!

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com