Selecteer een pagina

You can go your own way
Go your own way
You can call it
Another lonely day
You can go your own way
Go your own way

Fleetwood Mac

Al jarenlang is werken mijn rode draad in het leven. Al jarenlang word ik soms voor gek uitgemaakt dat ik altijd maar blijf werken. Of het nou was toen mijn wereld instortte. Of toen ik amper mijn bed uit kon komen toen de lipoedeem mijn lichaam overnam en ik bijna niet meer kon bewegen. Of toen ik geestelijk door de lipoedeem het niet meer zag zitten. Of toen ik het liposuctie traject doorging. Of toen ik mijn arm brak. Ik bleef altijd werken en volgde daarin mijn hart. Voor mij is werken mijn basis en zorgt het ervoor dat ik mijn houvast heb. Ik zal altijd blijven werken, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Dit is een aspect van mijn leven waarin ik altijd mijn hart ben blijven volgen en heb geluisterd naar wat ik nodig heb.

Moed

Het vergt soms moed om je hart te volgen. Soms komt het gevoel wel eens naar boven borrelen dat als ik 20 jaar geleden net zo veel moed had gehad als dat ik met mijn keuze om te werken altijd heb gehad, mijn leven misschien wel eens heel anders had kunnen verlopen. Dat ik toen de moed had gehad om niet te accepteren dat de huisarts mij weg stuurde met het bericht dat we eerst maar eens aan mijn eetpatroon gingen werken of de keren dat ik weer naar een eetstoornis therapie werd gestuurd want er moest wel iets met mijn eetgedrag zijn als mijn lichaam zo bleef groeien. Al die keren wist ik diep in mijn hart dat er iets anders was dan “alleen mijn eetgedrag” maar was ik zo onzeker dat ik maar gewoon volgde wat de huisarts zei en ging ik er uiteindelijk ook in geloven. Het lag vast aan mij.

Eigenlijk had ik al die keren mijn hart en gevoel moeten volgen. Al die keren had ik net zo in opstand moeten komen als al die keren dat mensen tegen mij zeiden dat ik niet goed was omdat ik maar bleef werken ondanks dat ik volledig in de kreukels lag. Maar niets maakt je zo onzeker als niet weten wat er met je lichaam is terwijl het toch blijft veranderen en toen ik in 2001 voor het eerst bij de huisarts zat, was lipoedeem nog niet eens in beeld.

Dwars

Het voelt soms ontzettend dwars om te doen wat goed voor je voelt en je hart te volgen. Het voelt soms ontzettend dwars om niet met de stroom mee te zwemmen en maar gewoon te doen wat je hart je zegt. Het voelt soms ontzettend dwars om niet met de volgende hype mee te gaan en gewoon te doen waar jij je goed bij voelt. Het voelt soms als een opstandige kleuter van twee die overal nee op zegt, gewoon omdat je er geen zin in hebt. Het zal soms ontzettend eenzaam voelen omdat mensen je misschien niet zullen begrijpen. Het voelt soms als kleuren buiten de lijntjes en je zin doordrijven. But who cares? Het gaat om jou, het gaat om jouw leven, het gaat om jouw sanity en het gaat er vooral om dat jij je goed voelt.

Dus als die dokter zegt dat hij denkt dat het geen lipoedeem is maar dat je gewoon dik bent, volg dan je gevoel als dat iets anders zegt. Als iedereen vindt dat je “moet” afvallen, draai je dan om en volg je hart. Sowieso als iemand anders wat vindt dat je moet doen, draai je dan lekker om. Het is jouw leven, jouw lijf en jouw hart. Alleen jij weet hoe je je voelt. Zoals Fleetwood Mac het zo mooi zingt:

You can go your own way
Go your own way
You can call it
Another lonely day
You can go your own way
Go your own way

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com