Selecteer een pagina

Afgelopen weekend belandde ik op Twitter in een draadje van iemand die zich beklaagde over het feit dat ze voor een onderzoek en kleine medische ingreep € 385,– kwijt was en dat stom vond. Ze bedoelde hiermee het verplichte eigen risico wat wij allemaal kwijt zijn bij medische hulp. Als lipoedeem patiënt met nog wat andere chronische defecten, moest ik op mijn handen zitten om niet te reageren op deze tweet en alle andere reacties die daaronder stonden. Ik gebruik niet graag de term privilege maar “het gezonde lichaam” privilege straalde van dit draadje af. Mensen die geen flauw benul hebben wat ziek zijn kost en die niet weten dat die € 385,– eigen risico nog peanuts is voor zieke mensen en helemaal lipoedeem patiënten.
Verontwaardiging


De bewuste mevrouw beklaagde zich over het feit dat ze zich wel moest behandelen en niet de keuze kon maken om niet te behandelen. Dus dat ze “gedwongen” werd om die € 385,– te moeten betalen. Zij kon zich dit wel veroorloven maar hoe moesten mensen dat nou met een lager inkomen doen? Gurrll, onder welke freaking kei leef jij? Niet alleen mensen met een lager inkomen maar ook chronisch zieken worden hier ieder jaar weer mee geconfronteerd. En dan niet alleen met dat lullige eigen risico maar ook met steeds meer zorg waarvoor een eigen bijdrage vereist is of wat niet meer volledig vergoed wordt.

Het liefst zou ik op dat moment een factuur van een liposuctie in dat draadje willen plaatsen en erbij zetten dat dat eigen risico nog het minste is waar ik mij druk om maak als lipoedeem patiënt. Of alle rekeningen die ik kwijt ben voor fysiotherapie, medicatie en andere therapieen. Laat staan al het extra wat wij moeten investeren voor zelfmanagement om er maar voor te zorgen dat we op de been blijven en kunnen blijven functioneren in een maatschappij die ons nog steeds vaak weg zet als mensen met obesitas en ons niet serieus neemt met lipoedeem.

Zou er alles voor over hebben


Het maakt mij altijd ontzettend boos als ik dit soort verontwaardiging lees want ik zou er letterlijk alles voor over hebben om “maar” € 385,– per jaar te hoeven betalen naast mijn zorgverzekering. Het zou mij heerlijk lijken als dat mijn enige financiële zorg zou zijn als het ging om mijn gezondheid. Het zou mij heerlijk lijken om aan het einde van het jaar eens een brief te krijgen van de verzekering waarin staat dat ik dit jaar niks heb hoeven gebruiken van mijn eigen risico. Ik denk dat iedere chronisch zieke dat heerlijk zou vinden.

Zo’n simpel Twitter draadje geeft maar weer eens aan hoe weinig mensen eigenlijk weten over wat het kost om ziek te zijn, laat staan om chronisch ziek te zijn. Het geeft ook weer aan hoe weinig mensen weten over de kosten van ziek zijn door een ziekte die niet erkend is zoals lipoedeem. Eigenlijk geeft het alleen maar weer wat een privilege het is om een gezond lichaam te hebben en wat een zorgen een gezond lichaam je bespaart. Het geeft vooral weer hoe oneerlijk het in Nederland verdeeld is en hoe hard je gestraft wordt als je chronisch ziek bent. Ik draag met alle liefde de kosten om op de been te blijven maar het blijft pijn doen als ik dan weer zoiets lees.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com