Selecteer een pagina

e9521cc4b59828a95c75cdc2ff8a5bc6

Afgelopen week keek ik op Netflix de documentaire “I am not your guru” over Tony Robbins. Een documentaire die een kijkje achter de schermen geeft bij een van de seminars die Tony Robbins geeft: Date with Destiny. Voor het eerst werd een camera ploeg toegang gegeven om een kijkje te nemen hoe zo’n evenement wordt georganiseerd, de impact die het heeft op de deelnemers maar ook hoe Tony Robbins te werk gaat en zich voorbereid. Wat ik van deze bijna 2 uur durende documentaire vond, deel ik vandaag met jullie.

Wie is Tony Robbins?

82686a2eceb099a4c7a5c79e3f6e2592

Anthony Robbins is een Amerikaanse schrijver, coach, zakenman en filantroop. Hij is een van de succesvolste business en life coaches/ analisten ter wereld. Hij schreef bestsellers als Unlimited Power en Awaken the Giant. Zelfhulpboeken die je aanzetten tot handelen en je eigen verantwoordelijkheid nemen voor succes in je leven. Tony Robbins coachte en begeleide onder andere Nelson Mandela, François Mitterand, Prinses Diana, Anthony Hopkings, André Agassi en Bill Cliton. Zijn methode is gebaseerd op NLP ofwel Neurolinguïstisch Programmeren. In jip en janneke taal houdt dit in dat je door te denken gaat handelen. En dat is waar Tony Robbins zich vooral op focust. Door een positieve manier van denken, kun je je gedrag veranderen en je doelen in het leven behalen. Samen met andere positiviteits guru’s als Wayne Dyer, Louise Hay en Deepak Chopra, is hij een exponent van de New Age beweging.

I am not your guru

De documentiare “I am not your guru” neemt je mee achter de schermen van het immense seminar “Date with destiny” in Boca Raton wat jaarlijks georganiseerd wordt door het bedrijf van Tony Robbins en dat bezocht wordt door meer dan 2500 mensen. Een 6-daags event waar de bezoekers worden gestimuleerd om de controle terug te nemen over hun eigen leven door inzicht te krijgen in de krachten, gedachten en gevoelens die in de basis hun gedrag motiveren. In deze documentaire zie je hoe een mega event als deze wordt georganiseerd, de impact op de deelnemers en de rol van Tony Robbins gedurende het event.

Mijn indruk

c9836e4e3202140694a015a62c9b7541

Wat vond ik van de documentaire? Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik geloof in de kracht van positieve gedachten en dat ik ook geloof dat door het doorbreken van patronen. Ik volg Tony Robbins al geruime tijd en ben altijd erg onder de indruk van de dingen die ik van hem lees en zie. Ik was dan ook erg benieuwd naar de documentaire. Ik had mij vooraf niet teveel verdiept in wat het precies zou inhouden waardoor ik dus ook niet wist wat ik kon verwachten.

429ea121f969ce31d0a6559c2e8b6752

Ik vond het een indrukwekkende en mooie documentaire. Ik vond vooral de stukken waarin de deelnemers aan het woord kwamen erg indrukwekkend en emotioneel. Iedereen heeft zijn verhaal en in deze documentaire werden waarschijnlijk wel de “ergste” gevallen belicht maar dat doet er niet aan af dat je het effect van de coaching van Tony Robbins goed ziet. Hoewel het allemaal erg Amerikaans en ook commercieel aan doet (dansen, cheeren, high fiven) en ik daar zelf niet zoveel mee heb (in dat geval ben ik pure Hollandse nuchterheid), geloof ik wel dat de deelnemers er wat aan hebben en je ook ziet hoe je manier van denken van grote invloed op je leven kan zijn. Tevens vond ik het interessant om te zien hoe ze te werk gaan bij dit soort evenementen en eigenlijk hoeveel er gestuurd wordt door de mensen die voor Tony Robbins werken. Hoe spontaan het soms ook lijkt, overal zijn briefings voor en worden de deelnemers goed in de gaten gehouden. Iemand die teveel de aandacht wil, wordt niet uitgekozen voor een interventie.

6575de9097a59609240f7f47f7cf0e63

Als je geïnteresseerd bent in de kracht van positief denken dan is dit zeker een documentaire die ik je zou aanraden. Als je geïnteresseerd in Amerikaanse massa hysterie, dan zou ik je hem ook aanraden. Mocht je het te zweverig vinden klinken of er gewoon niets mee hebben, dan zou ik hem zeker niet aanraden. Dan kan je beter iets anders met je twee uur gaan doen ;-).

Zijn jullie bekend met Tony Robbins en zijn coaching technieken? Hebben jullie nog aanraders voor documentaires?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin