Selecteer een pagina

Veel consumenten zijn bereid om minder vlees te consumeren. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet en voor onze portemonnee, maar ook voor onze gezondheid. Nu onbewerkt vlees in de supermarkten ca 25% duurder geworden is ten opzichte van enkele maanden geleden, krabben steeds meer consumenten zich achter de oren en zoeken naar alternatieven voedingsproducten. Vleesvervangers zijn namelijk wel degelijk noodzakelijk. In vlees komen vitaminen en mineralen voor die in weinig andere voedingsproducten zo rijkelijk te vinden zijn. In dit artikel kijken we daarom naar geschikte vleesvervangers en hoe je die kunt verwerken binnen je maaltijden.

Vleesvervangers voor een gezonde lifestyle

Om toch aan de benodigde dagelijks voedingsstoffen te komen kun je gebruikmaken van heerlijke, natuurlijke vleesvervangers – buiten alle vleesvervangers van de Vegetarische slager bijvoorbeeld.

Wat zijn populaire vleesvervangers?

  • Noten – de meest uiteenlopende soorten kennen hun specifieke voedingsstoffen (meer info: Basboernoten.nl)
  • Peulvruchten – denk hierbij aan bruine bonen, kidneybonen, kapucijners, doperwten;
  • Eieren – eieren zijn eigenlijk superfoods. Ze bevatten ontzettend veel voedingsstoffen;
  • Tofu en Tempeh

Tips voor het gebruik van vleesvervangers

In welke situatie gebruik je welke vleesvervanger? Je leest het hier.

  • Hollands pot: Je wilt geen vlees meer eten. Maar een bord boerenkool oogt ineens wel heel kaal zonder rookworst. Of aardappels en groenten zonder bal gehakt? En wat dacht je van een maaltijd met ovenfriet en shoarma? Dat kan ineens niet meer. Geen vlees eten beperkt het eten van de maaltijden die voorheen zo gangbaar waren. Toch? Gelukkig zijn er prima, smakelijke vleesvervangers in de vorm van rookworsten, gehaktballen en dergelijke. Voeg je deze toe aan je maaltijd, dan heb jij toch je stukje vlees gevoelsmatig en hoeft er maar weinig te veranderen.
  • Maaltijd Salades: Maaltijdsalades bieden je een volwaardige maaltijd. En in plaats van gebakken spekjes, gebruik je nu heerlijke noten door de salade. Zo zijn walnoten, hazelnoten, pijnboompitten echt onmisbare elementen bij maaltijdsalades. Je combineert ze geweldig met andere ingrediĆ«nten.
  • Aziatische keuken. Ook populaire Aziatische gerechten, zoals uit de Indonesische keuken, zijn prima te bereiden met vleesvervangers zoals Tofu en Tempeh. Daarnaast is het gebruik van noten ook veel voorkomend binnen de Aziatische keuken. Denk hierbij aan het populaire Thaise gerecht ‘kip met cashewnoten’. Vervang de kip gewoon voor een kip-vleesvervanger en je gerecht smaakt als vanouds.

Een ei hoort erbij

Soms heb je gewoon even geen idee wat je bij je maaltijd kunt nemen als vleesvervanger. In dat geval biedt een ei uitkomst. Kook gewoon enkele eieren mee en serveer deze met een heerlijke Hollandaise saus; dit smaakt heerlijk bij alle soorten groenten en aardappels.

Tot slot

Met de genoemde vleesvervangers kun je werkelijke alle kanten uit. Ook voor niet vegetariƫrs zijn dergelijke vleesvervangers aan te raden. Zorg voor een gecombineerd voedingspatroon, zodat je niet iedere dag vlees eet, maar ook voldoende andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo wordt het nog gemakkelijker om heerlijk gevarieerd te eten!

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Pexels.com