Selecteer een pagina

De feestdagen komen er aan en er zijn inmiddels alweer heel wat mooie boeken gelanceerd die een goed cadeau kunnen zijn voor boeken liefhebbers. Een boek is namelijk altijd een goed idee, vind ik. Gelukkig zijn er heel wat mooie boeken gelanceerd en komen er nog een aantal aan waar ik erg benieuwd naar ben. Na een hele reeks luchtige feel good boeken, ben ik eindelijk toe aan weer wat zwaardere en serieuzere boeken waar wat meer verdieping in zit of die een zwaarder verhaal vertellen. Een van de boeken die op mijn lijstje stond was “Wij waren, ik ben” van Israël van Dorsten. De dappere jongeman die in 2019 besloot om hulp te zoeken en de boerderij te ontvluchten waar hij al jarenlang in opgesloten zat onder het juk van zijn vader. Heel Nederland keek met bewondering en ook wel afgrijzen de documentaire over de kinderen van Ruinerworld waarin de oudste kinderen aan het woord waren. Inmiddels is er dus een boek van een van deze kinderen, Israël van Dorsten, die over zijn verhaal en beleving schrijft in “Wij waren, ik ben“. Ik was dan ook erg benieuwd hoe hij dit heeft ervaren.

Wij waren, ik ben – Israël van Dorsten

Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In ‘Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold’ beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd. Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen? – Israel van Dorsten

Bron: Bol.com

Mijn mening

Ik heb met verbazing gekeken naar de documentaire over de kinderen van Ruinerwold. Ik verbaasde mij vooral over het feit dat een heel gezin gewoon jarenlang voor de buitenwereld verborgen is kunnen blijven en dat een vader een heel gezin in zijn macht kon hebben. Het boek van Israël van Dorsten is de beleving van een zoon die compleet werd opgeslokt in de gelovige wereld van zijn vader en hoe hij uit deze wereld kon ontsnappen. Waarschijnlijk gaan we het nooit helemaal begrijpen maar ik denk wel dat door dit boek en de manier waarop Israël dit heeft beleefd en meegemaakt, het een stukje duidelijker wordt. Het geeft weer wat de impact is van mentale indoctrinatie en mishandeling, de impact van controle en angst, de manier waarop je gaat geloven dat dit het leven is.

Hoewel ik het soms lastig vond door de spirituele stukken heen te komen, heeft dit boek mij wel geraakt. Ik was al geraakt door de documentaire maar dit is net even een level dieper en intenser omdat je het echt van binnenuit meemaakt en meegenomen wordt in de struggle die vooral Israël heeft moeten doormaken. Je voelt hoe moeilijk het is om de stap te zetten om te vluchten. Mocht je de documentaire hebben gezien en ook al heb je die niet gezien, dit boek is echt een aanrader.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Pexels.com