Selecteer een pagina

Soms zie je een boek liggen waarvan de titel meteen je aandacht trekt. Hoewel ik de laatste tijd amper een boek heb aangeraakt, kan ik zo’n boek dan toch niet laten liggen. Normaal gesproken lees ik eigenlijk bijna altijd boeken die uit het perspectief van de vrouw is geschreven. Daarom was “Het jaar na jou” echt even iets heel anders want dit boek is geschreven uit het perspectief van de man. Ik ben nog zoekende naar mijn lees vibe en had de hoop dat een boek vanuit een ander perspectief wellicht mij zou helpen om weer een beetje in die vibe terug te komen. Het kostte wat moeite maar ik heb het boek “Het jaar na jou” van Mike Gayle eindelijk uitgelezen en daarom vandaag eindelijk weer eens een boek review.

Het jaar na jou – Mike Gayle

Een ontroerende en humoristische feelgoodroman over een familie die leert wat belangrijk is in het leven

Toms leven is een puinhoop. Sinds de plotselinge dood van zijn vrouw Laura heeft hij moeite zich staande te houden. Hij verschuilt zich achter zijn baan bij een grote commerciële tv-zender en heeft daardoor steeds minder tijd voor zijn twee dochtertjes. Gelukkig neemt Linda, zijn schoonmoeder, de meeste zorg op zich. Ooit konden ze het goed met elkaar vinden, maar Toms gedrag stoort Linda behoorlijk. Ze probeert hem op alle mogelijke manieren te helpen de dood van zijn vrouw te verwerken, maar hij weigert categorisch alle hulp.

Dan neemt Linda een drastische beslissing: ze trekt zich terug uit het leven van haar schoonzoon en kleindochters en vertrekt naar Australië. Tom moet zich maar zien te redden. Geconfronteerd met de harde realiteit moet Tom alles op alles zetten om zijn gezin bij elkaar te houden. Zal Linda’s list om Tom wakker te schudden slagen?

Bron: Bol.com 

Mijn mening

Helaas heeft dit boek er niet voor gezorgd dat ik mijn lees vibe terug heb gevonden. Maar dat ligt niet aan dit boek maar meer aan mijzelf. Het was wel echt een verademing om een keer een feelgoodroman te lezen geschreven door een man. Mannen kijken toch anders naar gebeurtenissen en situaties aan, ze reageren anders op dingen en ze pakken dingen anders aan. Hoewel het onderwerp van het boek natuurlijk hartstikke triest is, is het wel een boek wat hoop geeft. Hoop dat situaties kunnen veranderen, hoe verschrikkelijk ze ook zijn. Hoop dat het leven een onverwachte wending kan geven nadat er iets verschrikkelijks heeft plaatsgevonden. Hoop dat je als persoon kan veranderen en met een andere blik weer naar het leven kan kijken. Mike Gayle heeft wel een “typische” feelgoodroman geschreven waar er misschien al heel veel van zijn geschreven maar door zijn andere kijk en het perspectief vanuit de man, is het een verademing om te lezen. Als je goed in je lees vibe zit, dan lees je dit zo weg aan het zwembad of in je tuin. De schrijfstijl van Mike Gayle is prettig en makkelijk om te lezen en doordat de hoofdstukken geschreven zijn uit de beleving van de verschillende hoofdpersonen, wordt het ook niet te langdradig of saai. Wat mij betreft echt een aanrader voor je zomer lees lijst.

Wat lezen jullie op dit moment?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com