Selecteer een pagina

In Nederland heeft 2,1% van de volwassen bevolking een AD(H)D diagnose. Waar er vroeger altijd gesproken werd over drukke jongetjes die niet stil konden zitten en dromerige meisjes, krijgen steeds meer volwassenen op latere leeftijd de diagnose AD(H)D. Waar kinderen nog eroverheen kunnen groeien, zullen volwassen hier mee moeten leren leven. Maar hoe ga je met de diagnose AD(H)D om op volwassen leeftijd en als je eigenlijk altijd al ergens wist dat je anders was en dat het in je hoofd anders gaat dan bij “normale” mensen? Francien Regelink schreef daar het boek “Druks, mijn (on)rustige leven met ad(h)d” over. Uit persoonlijke interesse was ik dan ook heel erg benieuwd hoe zij haar leven met AD(H)D ervaart en inricht.

Druks, mijn (on)rustige leven met ad(h)d – Francien Regelink

‘Heb jij je pilletje al geslikt?’ vragen mensen zich vaak af als ze Francien Regelink voor het eerst ontmoeten. Niet geheel ongegrond, want Francien heeft AD(H)D en kan nogal druk zijn. Maar AD(H)D is meer dan Alle Dagen Heel Druk.

In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Voor iedereen die direct of indirect met AD(H)D te maken heeft.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Zoals ik al in de intro schreef, heb ik dit boek gekocht uit persoonlijke interesse omdat ik een van die 2,1% volwassenen ben die op latere leeftijd de diagnose AD(H)D kreeg. Een diagnose die uiteindelijk een verklaring was voor het waarom ik bepaalde dingen doe zoals ik ze doe. Het hoort bij mij, ik ben wie ik ben en zoals Francien het zo mooi beschrijft: het is mijn superkracht. Want hoewel ik heel veel valkuilen heb, geeft het mij ook bijzondere goede dingen die ervoor zorgen dat ik in mijn kracht sta.

Het boek van Francien was dan ook echt een grote reis van herkenning. Zij beschrijft heel open en eerlijk, met de nodige dosis humor, haar reis vanaf de diagnose en hoe zij haar leven nu leeft. Door haar schrijfstijl en de kortere hoofdstukken lees het boek weg als een trein en vanaf pagina 1 kon ik het niet weg leggen. Mijn interesse was dusdanig gewekt dat ik in een complete hyperfocus kwam en alleen maar wilde doorlezen. Het is mooi om te lezen hoe Francien haar leven met AD(H)D ervaart en hoe zij haar eigen team van helden heeft die haar helpen haar leven op de rit te houden. Ik denk dat dit boek, door het open en eerlijke karakter, een eye opener is voor heel veel mensen met AD(H)D of die het vermoeden hebben dat zij AD(H)D is. Hoewel ik al een aantal jaar de diagnose heb en op mijn manier mijn weg door het leven vindt, had ik tijdens het lezen nog genoeg momenten waarop ik dingen herkende en mij realiseerde dat ik precies hetzelfde ervaar of doe. Een goed voorbeeld daarvan is de marteltocht die de supermarkt heet en die Francien zo goed en duidelijk beschrijft waarom het precies een martelgang is om daar als AD(H)Der aan te moeten. Wat mij betreft moet iedereen dit boek lezen want door de openheid en humor van Francien, leer je heel veel over wat er in het brein van een AD(H)Der om gaat.

Welke boeken zijn jullie nu aan het lezen?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com