Selecteer een pagina

Zoals jullie weten heb ik een paar secret sins als het gaat om televisie programma’s. De laatste weken ontdekte ik ook het programma “Opgelicht” van Kees van der Spek. Ik weet dat het al heel lang te zien is maar ik had dat nog nooit gekeken. Vraag mij niet waarom niet, ik weet het niet maar de afgelopen periode ben ik het toch gaan kijken. Net als dat ik helemaal hooked ben aan 90 days op TLC. Toch zie je nog regelmatig dat mensen trappen in oplichtingspraktijken die vaak vanuit het buitenland worden opgezet. Ondanks alle waarschuwingen en ondanks alle berichten van mensen die het al eerder is overkomen. Annette van Luyk schreef er de psychologische thriller “Een perfecte illusie” over. Hoe een nieuwe liefde op een datingsite, een grote oplichter bleek te zijn en hoe dat volledig escaleert als dit ontmaskert wordt.

Een perfecte illusie – Annette van Luyk 

Wanneer Ellen via een datingsite ingaat op de avances van een man, komt ze bedrogen en bankroet uit. Ze laat het er niet bij zitten en reist naar Ghana, op zoek naar de man die haar zo belazerde.

Een perfecte illusie van de Nederlandse Annette van Luyk is perfect voor de fans van Suzanne Vermeer.
Hoe dom kun je zijn om in te gaan op de avances van een vaag figuur op een datingsite? Dat vraagt Ellen – gescheiden, kinderen het huis uit – zich ook af, wanneer ze bedrogen uitkomt na een hevige online verliefdheid. Gedesillusioneerd en bijna bankroet, besluit ze het er niet bij te laten zitten. Ze gaat op zoek naar de man die haar zo heeft belazerd. Dat brengt haar naar Ghana, Afrika, waar ze zich steeds verder verdiept in de praktijken van de “Sakawa-boys’, jongens die op slinkse wijze Westerse vrouwen tot hun slachtoffer maken. Maar haar zoektocht is niet zonder gevaren…

Bron tekst + afbeeldingen: Bol.com

Mijn mening

Soms vraag ik mij wel eens af, hoe kun je nou nog in dit soort scams betrokken raken na alle verhalen die er gedeeld worden over de verschillende soorten van oplichting? Ook als je begint aan “Een perfecte illusie” en de eerste tekenen van oplichting worden duidelijk, denk je alleen maar bij jezelf “hoe dan?”. Waarom trapt een intelligente vrouw toch in al die verhalen? Maar ik vroeg mijzelf dat ook af toen het hoofdpersonage Ellen besloot om op eigen kracht op zoektocht te gaan naar Ghana en zo in de nodige problemen komt. Annette van Luyk heeft niet alleen een behoorlijk spannend boek geschreven maar ook een boek waarbij je je continue afvraagt: Waarom?. Een boek waaraan je begint en eigenlijk een beetje moet lachen om de domheid van de hoofdpersoon maar die je niet weg kunt leggen omdat hij zo spannend geschreven is dat je gewoon wilt weten wat er uit haar zoektocht naar Sakawa-boys komt en wie nou haar oplichter echt is.

Zouden jullie in zo’n scam trappen?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com