Selecteer een pagina

Eberhard van der Laan heeft op heel veel mensen een grote indruk gemaakt en zijn overlijden was uiteindelijk een grote schok voor heel Nederland. Na zijn overlijden, begon Femke van der Laan met het publiceren van columns in het Parool over rouw en het leven oppakken met haar drie kinderen. Deze columns zijn nu gebundeld in “Stad vol ballonnen” en hoewel ik een aantal columns eerder heb gelezen, besloot ik om het boek te lezen en vandaag hier een review over te schrijven.

Een stad vol ballonnen – Femke van der Laan

Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen. 

Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Haar columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Verlies en rouw zijn verschrikkelijke dingen. Verder moeten leven in een stad waar zo ontzettend veel herinneringen zijn omdat je man de burgemeester van deze stad, klinkt als een enorme opgave. Ik vind het daarom ook ontzettend knap dat Femke van der Laan de kracht heeft gevonden om haar rouwproces te beschrijven in wekelijkse columns want hoe ga je verder na zo’n enorm verlies van een man die de man van het volk was?

Femke van der Laan heeft een luchtige maar oprechte manier van schrijven waarin ook duidelijk haar verdriet te lezen is. Stad vol ballonnen is een bundel waarin verdriet, vallen en opstaan maar ook een nieuwe dynamiek in het gezin met drie jonge kinderen terugvinden. Het mooie van dit boek is dat ondanks het enorm zware onderwerp, je de positiviteit terugleest. De ballonnen die zij en haar kinderen in de stad zien die af en toe het verdriet op de achtergrond dringen. Mocht je zelf door een rouw proces gaan dan zou ik dit boek zeker lezen. Maar ook als je niet door een rouw proces gaat maar gewoon een ontzettend mooi en indrukkend geschreven boek wilt lezen, dan zou ik dit boek ook zeker aanraden.

Hebben jullie wel eens columns van Femke van der Laan gelezen?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Shutterstock

Bron boek afbeelding: bol.com