Selecteer een pagina

De afgelopen weken zijn er regelmatig berichten in het nieuws over Syriëgangers die terug willen keren naar hun land van herkomst. Een lastige discussie want laat je iemand, die wellicht jaren in een terroristen bolwerk heeft gewoond, weer toe in het land dat zij de rug hebben toegekeerd? Niet wetende of er wellicht een dubbele agenda is en er andere plannen zijn dan alleen een terugkeer. Al een paar keer, zag ik het boek Laura H. van Thomas Rueb bij Cynthia voorbij komen en aangezien zij er erg enthousiast over was, heb ik besloten om dit boek over de bekendste Syriëganger uit Nederland te lezen.

Laura H. – Thomas Rueb

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij recon­strueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Bron: Bol.com

Mijn mening

Een van de redenen waarom ik erg benieuwd was naar dit boek, was de gedachten gang om de keuze te maken om naar Syrië te gaan. De drijfveer en de weg naar het werkelijke vertrek. Het is namelijk niet zomaar een beslissing die je maakt, wetende dat je je naar een oorlogsgebied begeeft. Ook omdat ik er heel veel van vind dat iemand de keuze maakt en wellicht besluit om uiteindelijk weer terug te keren.

Laura H. is echt een page turner. Van haar moeilijke jeugd met een ziek broertje, de scheiding van haar ouders en de enorme hang naar aandacht waardoor ze in een soort loverboy circuit terecht komt tot het uiteindelijke besluit om te vertrekken naar Syrië om haar man te volgen, alle ellende waarin zij terecht komt en haar uiteindelijke terugkeer waar een hele hoop vragen over zijn. Hoewel ik echt een hele duidelijke mening heb over mensen die naar een oorlogsgebied vertrekken uit naam van het geloof, moet ik eerlijk zeggen dat door het lezen van Laura H. ik ook inzie dat sommige vrouwen wellicht de stap maken om “simpelweg” hun man te volgen en een goede vrouw te zijn. Na het lezen van Laura H. zie ik vooral een heel kwetsbaar meisje die eigenlijk continue op zoek is naar aandacht, liefde en vooral de drang om goed gevonden te worden. Hoewel het echt een bizar verhaal is om te lezen, de omkeer in haar gedachten patronen te zien, voelde ik na het lezen toch een bepaalde sympathie voor haar. Iets wat ik zelf niet verwacht had door mijn sterke mening over Syrië gangers. Het is een fascinerend boek om te lezen, vooral omdat je zo diep mee gaat in het leven van Laura en het uiteindelijke waarom ze toch besluit met haar man mee te gaan naar Syrië.

Wat is de laatste page turner die jullie hebben gelezen?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron stock afbeeldingenShutterstock

Bron boek afbeelding: Bol.com