Selecteer een pagina

Afgelopen dinsdag was ik aanwezig bij het Body Positive POWER event dat Blossom Books organiseerde ter ere van de Nederlandse uitgave van het Body Positive Power boek van Megan Jayne Crabbe a.k.a. Body Positive Panda. Zoals ik twee weken geleden al schreef, vind ik body positivity in combinatie met de lipoedeem in mijn lichaam best een lastig onderwerp. Ik was dan ook erg benieuwd naar dit event. Vandaag deel ik met jullie niet alleen een verslag over dit event maar ook mijn gevoel nu rondom body positivity.

Body Positive Power

Het event draaide om de publicatie van de Nederlandse editie van het boek Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe. Megan Jayne ontwikkelde al op haar vijfde problemen met haar zelfbeeld en dit zorgde ervoor dat bijna haar hele jeugd in het teken stond van afvallen.

Op haar 14e kreeg Megan de diagnose anorexia, hierop volgde een periode van herstel maar ook van eindeloos diëten, binge-eaten, afvallen en weer aankomen. Plus een eindeloze strijd met haar zelfbeeld en zichzelf haten tot op het bot. Op een dag ontdekte zij op Instagram een vollere dame in haar bikini die zich bewust was van haar omvang maar daar helemaal oké mee was. Dit was voor Megan het begin van een ommekeer in haar leven en haar zelfbeeld.

Geluk heeft niets met je kledingmaat te maken

Naast Megan waren er ook nog 4 andere sprekers uitgenodigd:

– Jolanda Veldhuis bestudeert de effecten van media en de directe sociale omgeving op het lichaamsbeeld van jongeren.

– Alessandra Sellers is vitaliteitscoach en personal trainer. Alessandra houdt zich bezig met het coachen van mensen op het gebied van leefstijl, training, voeding en het managen van stress.

– Danielle van Heemskerk is oprichter van Bureau Body Positive. Zij bestrijdt de epidemie van lichaams ontevredenheid met coaching, informatie en hulpmiddelen rondom Body Positivity, lichaams respect, intuïtief eten en Health At Every Size.

– Merel Wildschut is bekend als “die van de Groene Meisjes”. Merel blogt over duurzaamheid en groener leven. Merel heeft jaren haar lichaam gehaat en heeft nu een modus gevonden om blijer met zichzelf te zijn en beter voor zichzelf te zorgen.

Bron: Blossom Books

Mijn ervaring

Zoals jullie misschien weten vind ik body positivity een lastig onderwerp in mijn eigen situatie en ik was dan ook wel een beetje sceptisch over deze avond. Maar .. ja, daar is de maar .. ik vond het een ontzettend positief event. Mede omdat alle sprekers eigenlijk toegaven dat ze goede en slechte dagen hebben. Dat hun leven dus niet iedere dag uit body positivity bestaat maar dat ze ook gewoon slechte dagen hebben.

Persoonlijk vond ik de presentaties van Alessandra Sellers en Merel Wildschut het interessants. Alessandra was heel erg eerlijk over het feit dat zij heel lang zich heeft laten tegenhouden om persoonlijk trainer te worden omdat ze zich daarvoor te dik voelde en vond dat ze geen goed voorbeeld was voor haar cliënten. Merel’s humor maakte een zwaar thema meteen een stuk lichter. Als iemand direct begint met “Hoi ik ben Merel en ik ben dik” dan heb je mijn aandacht al.

Ik vond het een ontzettend inspirerende avond met een hele duidelijke boodschap. De media en de dieet industrie maken gebruik van onze onzekerheden en verdienen daarmee hun geld. Hoe vaak heb je op een tijdschrift niet het zoveelste ultieme dieet op de voorpagina zien staan? De boodschap van de avond was dan ook wees blij met wie je bent, omhels jezelf om wie je bent, leer je lichaam aanvaarden en leer ervan te houden want dit lichaam is het enige wat je hebt.

Uiteraard ga ik heb boek lezen en kunnen jullie hierover binnenkort een review lezen.

Take care!

xoxo