Selecteer een pagina

 

Vandaag begint na een heerlijke week vakantie, het normale leven weer voor mij.  Het liefst zou ik de vakantie stemming en het ontspannen gevoel het hele jaar vasthouden. Maar waarschijnlijk weet je net zo goed als ik dat het meestal na een paar werkdagen al weer verdwenen is. Toch wil ik dit keer mijn vakantie mood blijven vasthouden omdat het altijd een soort magisch gevoel heeft. Ik ging op zoek naar tips om mijn vakantie mood vast te kunnen houden en deel deze vandaag met jullie zodat jullie je straks ook vast kunnen houden aan je vakantie mood.

Plan je vakantie handig

Misschien denk je nu meteen “hoe bedoel je?”. Let me explain, het gebeurde regelmatig dat ik tot de laatste dag voor mijn vakantie doorwerkte en vaak ook nog eens de laatste vakantiedag terugkwam van vakantie. Dat geeft dus stress voor vertrek en bij terugkomst want je hebt maar weinig tijd om weer even te landen in het gewone leven of je voor te bereiden op je vakantie.

Dit jaar koos ik ervoor om 2 dagen voor vertrek vrij te nemen en mijn terugkeer ook twee dagen voordat ik weer moest beginnen te plannen. Nu had ik dit jaar de mazzel dat ik mijn reis schema kon aanpassen precies hoe ik het wilde maar ik snap ook dat dat niet altijd kan. Maar, je kan wel je vakantie zo aanpassen dat je toch rust creëert voor vertrek en bij aankomst door gewoon een extra dag aan je vakantie te plakken. Ik had nu extra tijd om mij voor te bereiden maar ook extra tijd om weer even terug op aarde te komen en stiekem nog even in mijn vakantie mood te blijven hangen.

Accept what you cannot change

Na een vakantie, begint het normale leven altijd weer. Dit is iets wat je niet kunt veranderen, hoe graag je het misschien ook wilt. Maar wat je wel kunt veranderen is je mindset en je houding naar het gewone leven toe. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat toen ik naar Frankrijk vertrok om te studeren, ik altijd een horloge droeg en mij daar altijd strak aan hield. Pas toen ik aan het dagelijkse leven in Zuid-Frankrijk gewend was en leerde dat de hele Zuid-Franse levensstijl niet zo gebonden was aan tijd, heb ik mijn horloge af gedaan en eigenlijk nooit meer omgedaan.

Inmiddels zijn wij 20 jaar verder en draag ik nog steeds geen horloge. Afgelopen week herinnerde mij er weer aan dat ik af en toe de teugels wel een beetje mag laten vieren en ik weer wat meer van de Zuid-Franse laissez-faire mentaliteit mag aannemen. Daarbij hoort ook accepteren dat je sommige dingen niet kunt veranderen maar dat je zelf wel altijd een verandering kunt aanbrengen om het leven aangenamer te maken. Zo kan ik vandaag behoorlijk in de stress schieten over een volle inbox of dingen die op mij liggen te wachten maar ik kan ook gewoon afwachten en zien wat er allemaal ligt. Hierin mag ik realistische keuzes maken en mij continue bewust zijn of iets nu belangrijk is of misschien even kan wachten. Dat is voor mij de enige manier om de vakantie mood vast te houden en niet compleet in de stress te schieten.

Zeg niet meteen JA tegen alles

Vakanties zijn er om te relaxen en om even alles los te laten. Dus als je terugkomt en je wilt die relaxte mood een beetje vasthouden, ga dan niet meteen ja op alles zeggen wat mensen aan je vragen. Geef jezelf de ruimte en tijd om weer een beetje te wennen aan je dagelijkse leven en om gewoon dat vakantie gevoel vast te houden in plaats van je agenda weer meteen helemaal vol te plannen en je over een maand af te vragen waar je ook alweer op vakantie bent geweest.

Creëer een omgeving die stress reduceert

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen stress niveau. Helemaal als je op vakantie gaat. Dit jaar was ik gelukkig op tijd klaar met al mijn werkzaamheden en kon ik alles heel makkelijk overdragen. Dit gaf mij een ontzettend relaxed gevoel, wetende dat ik geen lopende zaken meer had die in mijn vakantie of vlak na mijn vakantie direct afgehandeld moesten worden. Ik had van tevoren mijn klanten op de hoogte gesteld en bij een aantal belangrijke accounts al navraag gedaan of zij nog een bestelling verwachten in mijn afwezigheid. Zo heb ik niet alleen voor mijzelf rust gecreëerd maar ook voor mijn collega’s.

Hetzelfde geldt voor je vertrek naar je vakantie adres. Als jij niet alles goed gepland hebt, ga je gestrest op vakantie en kom je waarschijnlijk ook gestrest thuis want misschien is je huis dan nog wel een puinhoop en ligt er nog van alles dat je moet doen.

Alleen JIJ kan er voor zorgen dat je een omgeving creëert waarin je stress zoveel mogelijk reduceert. En ja, soms moet je daarvoor even je schouders eronder zetten en keihard werken maar believe me, als je stressvrij op reis gaat en terugkomt, is dat heel veel waard.

Gebruik je ervaring uit het verleden 

Jij weet zelf vast het beste wat in het verleden wel en niet heeft gewerkt om je vakantie mood vast te houden. Dus ja, gebruik deze ervaringen dan ook. Ik weet dat als ik tot de laatste dag voor mijn vakantie werk en direct weer aan het werk ga een dag na terugkomst, ik mijn vakantie mood echt niet ga vasthouden. Helemaal niet als ik dan ook nog na een werkdag thuis kom en mijn koffer ligt nog ingepakt op de grond.

Dus ja, leer van de wijze lessen uit het verleden en zorg ervoor dat je het nu op de juiste manier aanpakt om die vakantie mood vast te houden.

Hoe houden jullie je vakantie mood vast?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Shutterstock