Selecteer een pagina

FB_IMG_1457211908206

Toen ik vorig jaar in de behandeling ging bij Novarum was een van de belangrijkste zaken omgaan met mijn emoties en de drukte in mijn hoofd. Mijn hoofd is gewoon druk, mijn hoofd is altijd bezig en mijn hoofd is altijd 3 stappen op de rest vooruit. Ik kreeg dus de tip om mij te verdiepen in meditatie en mindfullness. Als ik nu in zo’n fancy pancy fashionable kliniek had gezeten zoals veel celebs dan was mediteren en mindfullness een dagelijks dingetje geweest. Maar ik zat gewoon in een hele hollandse recht voor zijn raap doe maar lekker normaal dan doe je al gek genoeg we houden het lekker basic kliniek in Amsterdam waar geen meditatie ruimtes waren en we niet elke ochtend in de tree posture gingen staan om de dag lekker relaxed te beginnen.bd76c77e43b4d371ff50eb2505b6bb42

Maar het werd een belangrijk gespreksonderwerp iedere keer als ik er was en iedere keer beloofde ik braaf dat ik het nu echt ging proberen. Ik ging het ook proberen maar als jouw hoofd net zoals het mijne is dan snap je ook wel dat ik dan op mijn matje zat heel krampachtig te denken dat ik echt mijn hoofd stil moest krijgen en mij moest focussen op een leeg hoofd. Wat uiteindelijk resulteerde in de boodschappenlijstjes voor het weekend, het feit dat ik nog moest stofzuigen en mijn haren moest wassen, welke dinosaurus ik zou zijn als ik er eentje mocht zijn, hoe ik in een ander leven zou terug komen, of Einstein nou echt gelijk had met zijn theorie en nog tien hele belangrijke dingen. En het mooie was, terwijl ik krampachtig mijn hoofd aan het leegmaken was en probeerde mijn gedachten op wolkjes weg te laten drijven, lag er naast mij een heel klein hondje heel hard te snurken. Spike was namelijk master in mediteren. Als ik mijn meditatie app aanzette lag hij binnen 2 tellen te slapen. En dan moest ik nog serieus mee gaan doen terwijl er een man van 80 naast mij lag te snurken.

adcb3e1c567bdfe676011f13f5a8d130

Maar alle gekheid op een stokje, ik snap wel dat mediteren echt heel erg effectief is als je dat een paar minuten per dag kan doen. Het geeft rust, je kan stress loslaten, het geeft je de mogelijkheid om te ontspannen en je leert jezelf beter kennen. In de yoga les van Ayurvedic Touch dan wij nu wekelijks een meditatie om de les af te sluiten en dan mag ik mijn favoriete houding (de lijk houding) liggen en lukt het mij soms echt om mijn hoofd leeg te maken. En ik moet ook bekennen dat ik een hele tijd een bodyscan deed als ik niet kon slapen, wel een geleide meditatie, en dan viel ik meteen in slaap.

Maar als je net zo’n dummy als ik bent in mediteren heb ik vandaag wat tips voor je. Wat helpt mij om toch af en toe te mediteren?

Zoek het juiste moment uit

Feitelijk zou voor mij ’s ochtends vroeg het beste moment zijn maar ik ben al blij als ik op tijd mijn bed uit ben, mijn ontbijt kan eten en dan op tijd de deur uit ren. I know, je moet er tijd voor maken en dat is dus een punt van aandacht. Ik heb het namelijk vaak ’s middags en ’s avonds geprobeerd maar het enige wat er dan gaat gebeuren is dat ik in slaap val. Wat ook heel erg lekker is maar niet de bedoeling.  Zoek dus een moment uit wat voor jou geschikt is.

Gebruik een meditatie app

Ikzelf gebruik de app van Rituals en de app Stop, Breathe & Think (deze vond ik via de groene meisjes). Het helpt mij vaak om een geleide meditatie te doen omdat ik dan kan luisteren naar een stem en mij dat vaak helpt om mijn drukke hoofd stil te krijgen doordat ik focus op de stem. Maar misschien is het voor jou beter om naar een meditatie muziekje te luisteren.

Zoek een perfecte plek

De perfecte plek voor mij is feitelijk een plek waar bijna geen afleiding is en waar ik niet in de verleiding kom om in bed of op de bank te gaan liggen want als ik dat doe dan val ik geheid in slaap. Ik moet rechtop zitten en het liefst op een zo spartaans mogelijke manier. Maar misschien vind jij het wel lekker om op de bank te zitten als je gaat mediteren.

Zoek een geschikte houding

Ik zit dus het liefst zo spartaans mogelijk en het liefst nog tegen een muur aan. De lotus houding is vanwege mijn benen eentje die ik niet al te lang kan volhouden maar dan strek ik gewoon mijn benen. Een stoel waarin ik rechtop kan zitten is ook ideaal. En natuurlijk de lijkhouding waar je gewoon kunt liggen maar dat is alleen geschikt als ik mij fit voel. Maar misschien is voor jou de lotus houding wel de ideale houding of ben je helemaal prima als je “gewoon” zit. Het is belangrijk om dat voor jezelf uit te zoeken en te doen waar jij je comfortabel bij voelt.

Probeer je te ontspannen

Mijn favoriet is natuurlijk “denk aan niets” maar ja, doe dat maar even. Denk maar even gewoon aan niets. Ik ben mijzelf aan het trainen om mijn gedachten los te laten op het moment dat ze wel weer door mijn hoofd dwarrelen en het ook een beetje los te laten om heel krampachtig aan het niets te denken. Door dat los te laten, lukt het om te ontspannen.

Uiteraard is het ook een kwestie van geduld hebben en blijven oefenen. Het vergt gewoon oefening en doorzetten. Uiteindelijk zul je er baat bij hebben en lukt het je echt. En anders ga je gewoon met een koptelefoon met goede relaxte muziek op zitten zodat je toch even die 5 minuten voor jezelf hebt.

Doen jullie aan meditatie? Wat zijn jullie tips?

Namasté

xoxo

Follow my blog with Bloglovin