Selecteer een pagina

Vandaag mogen we naar de stembus om onze stem te laten horen. Een verkiezingsdag die wellicht een ver van je bed show was omdat het “niet zulke hele belangrijke verkiezingen” leken te zijn. Afgelopen maandag werd Nederland opgeschrikt door iets wat velen al vreesden en wat nu ook echt waarheid lijkt te worden. En hoewel voor heel veel mensen deze verkiezingen wellicht een ver van hun bed show zijn, is het vandaag het moment om op te staan en je stem te laten horen. Een stem voor onze vrijheid en democratie maar vooral tegen haat en geweld. Het feit dat wij stemrecht hebben is geen vanzelfsprekendheid dus sta op vandaag en laat je stem horen.

Vingertjes wijzen

Afgelopen maandag was een zwarte dag waarop ik de hele dag als een spons al het nieuws opzoog wat er binnen kwam. Was het een aanslag of was het eerwraak? Was het een aanslag uit de islamitische hoek of toch uit de rechts extremistische hoek net als in Nieuw-Zeeland? Was het gewoon een door gesnoven gek die met een pistool liep te zwaaien en de weg kwijt was? Ik zag live op tv hoe moedige politie agenten van het arrestatie team een huis onder schot hielden met gevaar voor eigen leven maar tegelijkertijd zag ik op social media een filmpje van jongeren die politie mensen in Rotterdam aanvielen (wellicht een oud filmpje maar op dat moment totaal ongepast). Laten we niet vergeten dat hulpverleners vaak, met gevaar voor eigen leven, zich inzetten om onze levens te redden en zo ook maandag om de gek te pakken die voor haat en verderf zorgde in de tram in Utrecht.

Op social media waren er al snel de mensen die met hun vinger wezen en de oorzaak van dit drama konden vertellen. Die vingers wezen naar de “schuldige” in dit verhaal gebaseerd op informatie die uit de media kwam. Mensen die het meteen wel wisten te vertellen en die opgehitst werden door bepaalde dwarse politici die vonden dat we vooral nu het gesprek aan moesten gaan met elkaar in het heetst van de strijd. Gisteren ochtend las ik comments op social media die er voor zorgden dat ik mij schaamde voor mijn medemens. Laten we onthouden dat je haat niet met haat kunt bestrijden en dat in een situatie als deze, het geen zin heeft om met vingers te gaan wijzen maar dat wij ons moeten verenigen en op moeten staan tegen kwaad. Laten we voor eens en altijd de wijze les leren dat het soms gewoon echt beter is om te mompelen tegen je telefoon of computer als je een mening hebt over een precaire situatie.

Sta op

De afgelopen week heeft geleerd dat haat van verschillende kanten komt en dat het niet één kant is waar meteen naar gewezen kan worden. Het toont ook hoe belangrijk en toch kwetsbaar een vrije democratie is maar hoe ontzettend belangrijk het nog steeds is om op te staan voor onze vrije democratie. Afgelopen dagen toont maar weer aan dat deze verkiezingen niet alleen gaan over de economische groei of het klimaat maar dat het nu vooral gaat om het land bij elkaar te houden en er voor te zorgen dat wij een vuist maken tegen haat. Dat wij de wereld tonen dat haat ons niet verdeelt maar dat wij ons juist verbinden als klein multi-cultureel vrij kikkerlandje. Dat wij laten zien dat haat ons niet tegen elkaar uitspeelt maar dat wij juist dichter bij elkaar komen en een vuist kunnen maken tegen dat wat onacceptabel is.

Vergeet niet dat deze verkiezingen wellicht een ver van je bed show lijken te zijn maar dat zij wel degelijk van belang zijn voor de landelijke politiek. De Provinciale Staten kiezen uiteindelijk de leden van Eerste Kamer en de Eerste Kamer is nog steeds een medewetgever en heeft een controlerende functie als het gaat om de regering. Dus sta vandaag op en stem. Laat je stem horen, ook al weet je niet wat je moet stemmen. Sta op, stem en laat je horen tegen haat en geweld. Laat de wereld zien dat haat ons land niet verdeelt. Ook al ben je het met heel veel dingen niet eens die onze regering besluit, nog nooit was het recht op stemmen van zo’n groot belang.

En zoals Lodewijk Asscher het zo mooi op zijn Eberhart van der Laan’s zei: “hou elkaar vast, wees lief voor elkaar en wees sterk voor ons allen”.

Go vote!

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Shutterstock