Selecteer een pagina

8ff548da51ba7eb6d838fc62f2172c15

Het gewone leven is alweer even begonnen na een heerlijke zomer en vakantieperiode. Waarschijnlijk ben je nu alweer hartstikke druk met werk of school en loopt je agenda vol met leuke afspraken. Maar ondertussen maak je je misschien ook hartstikke druk of voel je je gestressed omdat je nog zo ontzettend veel moet doen. Stress is ontzettend vervelend en doet soms rare dingen met je. Teveel stress is gewoon niet goed maar eigenlijk alles waar te voor staat is natuurlijk niet goed. Wat doet stress eigenlijk met je en hoe kan je het verminderen of zelfs voorkomen?

Wat is stress?

23c365f6af44dd8272a6b5fd1d1f9938

We hebben allemaal wel een mate van stress in ons leven en de een gaat er beter mee om dan de ander. Stress is niets meer of minder dan spanning en ons lichaam heeft soms gewoon een beetje spanning nodig. Door spanning/ stress maakt je lichaam adrenaline aan en dit maakt het lichaam klaar om te “vechten”. Aan stress zitten dus ook voordelen want het maakt je alerter, efficiënter en meer gefocust. Maar op het moment dat je meer stress ervaart dan dat je daadwerkelijk aan kan en je uit balans raakt dan is het tijd om er iets te veranderen. Teveel stress kan je namelijk lichamelijke klachten geven zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, problemen met je spijsvertering, extreme vermoeidheid, depressieve gevoelens en als het de spuigaten uitloopt: een burn-out.

Hoe voorkom je stress?

3c173cabc0d415881db7e9627a632641

Stress kun je nooit helemaal voorkomen maar je kan er wel je weg in vinden om ermee om te gaan. Laat ik wel voorop stellen dat ieder mens hierin uniek is en wat voor de een werkt, zal voor de ander niet werken. Het beste is om je eigen weg te vinden in wat werkt en waar je baat bij hebt. Vandaag 10 tips die wellicht jou gaan helpen om je door een stressvolle periode of moment heen te komen.

  1. Vraag om hulp. Hulp vragen is oké. Het is oké om te zeggen dat het even niet meer lukt of dat je het even niet meer trekt. Dat hoort bij het leven. Ja, het is lastig en ik zal de eerste zijn die dat toegeeft maar soms is het gewoon heel fijn om om hulp te kunnen vragen, in welke situatie dan ook.
  2. Tijdens drukke periodes, leef per dag. Er zijn periodes in je leven dat het een groot gekkenhuis is en je soms niet meer weet waar je het moet zoeken. Probeer op dat moment dan ook echt per dag te leven en stapje voor stapje de dingen te doen die je “moet” doen.
  3. Deel met anderen hoe je je voelt. Dit is een goed punt voor mij aangezien ik inmiddels mijzelf heb aangeleerd dat het altijd goed gaat. Het is niet altijd makkelijk om toe te geven hoe je je voelt of dat het je teveel wordt maar soms is het wel heel fijn om te delen dat je even je dag niet hebt of dat je je niet lekker voelt.
  4. Plan, plan, plan. Om stress te voorkomen, is het belangrijk dat je een goede planning heb waarop je kan terugvallen. Door te plannen bewaar je overzicht en weet je waar je aan toe bent.
  5. Accepteer wat je niet kan veranderen. Er zijn soms dingen in het leven die je overkomen en waar je feitelijk heel weinig aan kunt doen. Je kan je er ontzettend druk om maken, heel graag willen dat iets veranderd maar soms kan het gewoon niet en het enige wat je dan kan doen is accepteren dat het zo is.
  6. Creër een omgeving die stress zal verminderen. Probeer na een drukke dag een moment van ontspanning in te plannen. Zorg ervoor dat je een plekje thuis hebt waar je tot rust kan komen en zorg ervoor dat je huis is opgeruimd. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.
  7. Sta eens stil en kijk naar jezelf. Op momenten dat je het gevoel hebt dat de stress de overhand neemt, stop dan eens en kijk naar jezelf om te zien wat stress met je doet. Stress kan een positieve uitwerking hebben maar er zijn genoeg negatieve uitwerkingen te noemen die heel veel effect op je kunnen hebben.
  8. Stop met ja zeggen op alles. Dit is er eentje die zowel geldt voor op de werkvloer als in je privé leven. Het is best oké om een keer nee te zeggen als je verdwijnt in de stapels werk en je collega vraagt je of je nou net nog even dat ene erbij zou kunnen doen. Het is oké. Stel je grenzen en zeg nee als je vindt dat het teveel wordt.
  9. Wees besluitvaardig. Twijfel niet over de keuzes die je wil maken. Als je iets wilt, doe het dan en als je iets niet wilt, twijfel dan niet maar doe het gewoon niet. Klaar. Door te gaan twijfelen zul je alleen maar meer stress creëren.
  10. Doe iets leuks om te ontspannen. Ga na een lange en drukke dag werken in een heerlijk warm bad liggen of neem een warme douche. Trek jezelf terug op de bank met een dekentje en een goed boek. Of ga lekker sporten. Doe iets waardoor je ontspant.

545a58ea221a174efeb6082fb2435867

Stress can be a bitch .. sorry voor deze woorden maar het is zo. Een jaar geleden leefde ik op de stress en adrenaline maar wist ik het toen nog niet. Ik leefde op de rush die adrenaline mij gaf en rende er 10x zo hard door. Maar ik ben ingehaald door zo te leven en ik besef mij nu dat teveel stress niet goed is. Stress doet heel veel met je, zowel lichamelijk als geestelijk maar stress hoort ook enigszins bij het leven en is niet altijd te vermijden. Zorg er alleen wel voor dat je af en toe de tijd neemt om te ontspannen en het leven even los te laten.

Hoe gaan jullie om met stress? Wat is jouw ultieme ontstress tip?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin