Selecteer een pagina

Inmiddels is het al een paar jaar geleden dat ik afscheid nam van mijn laatste hondje Spike. Toen had ik ruim 15 jaar lang samen geleefd met twee hondjes die mijn alles waren. We waren 24 uur per dag bij elkaar en mijn leven draaide om hun. Vooral bij het laten gaan van Spike, heb ik het ontzettend moeilijk gehad. Het voelde toen soms heel raar om zoveel verdriet te hebben om een hondje en regelmatig kreeg ik de vraag of er al “een nieuwe” was. Antoinnette Scheulderman schreef een boek over het verlies van haar hond en de emoties waar je door heen gaat als je je geliefde huisdier verliest. Vandaag een review over dit boek.

Dan neem je toch gewoon een nieuwe – Antoinnette Scheulderman

‘Het was maar een dier,’ hoorde Antoinnette Scheulderman regelmatig toen ze rouwde om haar overleden hond Bubbels. Maar iedereen die ooit een huisdier heeft gehad, weet hoe innig de band tussen mens en dier kan zijn. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun huisdier als volwaardig onderdeel van het gezin, toch lijkt verdriet om de dood van een dier nog altijd taboe, iets waarvoor je je zou moeten schamen. 

In Dan neem je toch gewoon een nieuwe schrijft Scheulderman openhartig over haar eigen ervaringen, gaat te rade bij bekende baasjes die vertellen over de liefde voor en de lol met hun dieren, maar ook over het verdriet en het gemis als ze er opeens niet meer zijn, en vraagt deskundigen om advies. 

Dan neem je toch gewoon een nieuwe is een eerlijk, ontroerend en bij vlagen hilarisch boek, vol intieme gesprekken over leven en dood. Een boek vol handvaten voor baasjes wier dier er nog is, maar die voorbereid willen zijn op het onvermijdelijke afscheid, voor mensen die worstelen met het verlies én voor hun naasten, die daar iets meer van willen begrijpen.

Interviews met onder anderen Eva Jinek, Paul de Leeuw, Linda de Mol, Jan Wouters, Janine Abbring, Britt Dekker, Barry Hay, Saskia Noort, Sylvia Witteman, Bridget Maasland en Yvette van Boven.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Dit boek was voor mij een en al herkenning. De gevoelens, de emoties, de opmerkingen en vooral de twijfels of je wel het juiste hebt gedaan in belang van je huisdier. Als je 15 jaar samen leeft met twee hondjes, dan worden ze je kindjes. Ze zijn er 24 uur per dag, hebben jouw zorg nodig en eigenlijk draait je leven om dat van hun. Je bouwt een band op die soms heel speciaal is en op het moment dat je dan de keuze moet maken in het belang van hun gezondheid, dan is dat soms de moeilijkste keuze die je kunt maken.

Ik denk dat dit boek voor iedereen met een huisdier een must read is. Je weet van te voren dat je een huisdier zult overleven en je weet ook dat er misschien een moment komt dat je de keuze moet maken om te laten inslapen omdat het niet langer gaat. Maar die mix van emoties daar wordt eigenlijk niet veel over geschreven, laat staan over de rouw als een huisdier er ineens niet meer is. Ik vond het heel moeilijk want diep van binnen was ik intens verdrietig maar de wereld draait door en soms werd er heel vreemd gekeken als ik in snikken uitbarstte als ik het over Spike en Mini had.

Het is fijn om te lezen dat je niet de enige bent die hier doorheen moet. De mix van het persoonlijke verhaal van Antoinnette Scheulderman en die van celebs met daarbij tips hoe om te gaan met het rouwproces, maken het een afwisselend en fijn te lezen boek.

Hebben jullie wel eens te maken gehad met het verlies van een huisdier waar je jaren mee samen was?

Take care!

xoxo

Bron boek afbeelding: Bol.com