Selecteer een pagina

Heel lang zag ik de lipoedeem in mijn lichaam als mijn grootste vijand. Een vijand die ik niet mocht laten winnen maar vooral moest veroveren. Ik moest en zou winnen van de lipoedeem. Jarenlang vocht ik tegen mijn eigen lichaam. Ik spiegelde mijzelf met mensen die een gezond lichaam hadden. Ik vond dat ik precies dat moest doen wat anderen ook deden of konden doen. Het werd een ongelijke strijd die ik nooit zou kunnen winnen.

Vijand

Mijn grootste vijand zat vooral in mijn hoofd. Mijn hoofd vond dat ik moest winnen. Mijn hoofd vond dat ik mij moest spiegelen aan wat anderen deden. Mijn hoofd had een ideaalbeeld van hoe mijn lichaam en leven eruit moesten zien. Mijn hoofd hield geen rekening met de gevolgen van lipoedeem. Mijn hoofd negeerde de opgebouwde pijn en verdriet. Mijn hoofd vergat de bingokaart aan andere aandoeningen die ik inmiddels ook heb verzameld.

Mijn hoofd was heel goed in het negeren van de omstandigheden. Ik was vooral gefocust op doorgaan en onhaalbare doelen stellen. Mijn hoofd was vooral gericht op de boosheid naar de lipoedeem en vond dat dat de vijand was. Doordat ik vocht tegen de verkeerde dingen, bleef ik in een vicieuze cirkel zitten waar ik niet meer uitkwam. Ik was zo gefocust op 1 ding, dat ik de andere dingen niet meer zag.

Elke dag

Nu de rust steeds meer terug keert in mijn leven, vind ik ook steeds meer de ruimte om andere dingen te onderzoeken die misschien een obstakel zijn in mijn leven. Ja, lipoedeem blijft elke dag een uitdaging maar ik leer er elke dag ook nog over. Elke dag leer ik weer nieuwe dingen over mijzelf, mijn lichaam, mijn grenzen en mijn doelen. Maar dat kan alleen als ik niet continue het gevoel heb dat ik moet vechten.

Waar ik tot een paar jaar geleden het liefst 24/7 aanstond, heb ik nu liever 24/7 rust. Stress is geen vriend van lipoedeem. Doorgaan is geen vriend van lipoedeem. Jezelf over grenzen pushen is geen vriend van lipoedeem. Soms zijn deze drie wel eens nodig in het leven maar het liefst heb ik ze gewoon niet in mijn leven. Rust heeft er namelijk voor gezorgd dat ik beetje bij beetje mijn lichaam met lipoedeem leer accepteren. Rust zorgt ervoor dat ik niet eeuwig het gevoel heb te moeten vechten voor wat ik waard ben.

Take care!

xoxo