Selecteer een pagina

Vorige week had ik een afspraak bij de opticien en kwam ik onverwachts in gesprek over lipoedeem. Misschien niet de eerste plek waar je verwacht om in een gesprek te komen over het hebben van lipoedeem. Maar misschien is dat juist wel goed want juist door dit soort gesprekken worden mensen zich meer bewust van het feit dat er meer kan zitten achter een vrouw met een voller lichaam. Dat was ook precies wat de desbetreffende opticien moest bekennen: “dat hij er nooit echt bij stil had gestaan dat er meer kan zijn achter overgewicht”. Je kan daar heel veel over vinden maar ik vond het een prettig gesprek en kon het waarderen dat deze meneer er ook echt open voor stond om te luisteren naar wat ik te vertellen had over lipoedeem.
Anonieme toetsenbord ridders


Helaas staat niet iedereen open om verder te kijken dan wat zij in eerste instantie zien. Zo ook weer onder een foto van Hunkemöller op Facebook. Een prachtige vollere dame die een foto van zichzelf in een setje van Hunkemöller laat zien. Een simpele foto die genomen was in de spiegel en die nu werd gebruikt door Hunkemöller. Chapeau voor Hunkemöller want we weten allemaal dat dit niet de winkel echt is voor de vollere vrouw maar toch hebben ze de foto gepost.

Wat mij enorm stoorde was de storm aan toetsenbord ridders die onder de foto het nodig vonden om te reageren. Van het promoten van obesitas door Hunkemöller tot persoonlijke aanvallen op de dame in kwestie. Het was tenenkrommend en enorm verdrietig om te lezen dat mensen nog steeds zo kortzichtig zijn en vinden dat ze hun mening maar mogen geven.

Ga het gesprek aan

Het liefst zou ik met deze mensen stuk voor stuk persoonlijk het gesprek aan gaan. Niet op Facebook maar gewoon in een face to face gesprek. Ik denk namelijk dat al die toetsenbord helden zo’n gesprek niet eens zouden aandurven omdat het veel makkelijker is om veilig van achter je toetsenbordje commentaar te leveren dan daadwerkelijk de confrontatie aangaan met iemand op wie je zo afgeeft en een mening over hebt.

Geef mij dan maar liever de opticiën die eerlijk toegaf dat hij ook wel eens kritisch naar mensen met overgewicht had gekeken maar zich nu realiseerde dat er veel meer achter kan zitten. Het geeft alleen maar weer aan dat we nog een hele lange weg hebben te gaan en nog heel veel van dit gesprekken moeten voeren om meer bekendheid te geven aan lipoedeem. Ik hoef niemand te overtuigen maar zou wel willen dat mensen met een meer open blik naar iemand anders kunnen kijken en realiseren dat er wellicht meer achter een lichaam zit dan alleen hetgeen je op het eerste gezicht ziet.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com