Selecteer een pagina

Afgelopen Paasweekend heb ik niet alleen een grote voorjaarsschoonmaak van mijn woonkamer gedaan maar ik heb ook een hele stapel boeken weg gelezen. Ik had de rust en ruimte om te lezen. Nu was ik met twee boeken al eerder begonnen en heb ik die dit weekend eindelijk uitgelezen maar ik las ook twee nieuwe boeken. Ik zat duidelijk in een goede flow dit weekend en hoop dit door te zetten want er zijn nog een heleboel boeken die ik graag wil lezen. Dit weekend las ik een boek van Diney Costeloe, een schrijfster waar ik al eerder iets van heb gelezen. Een schrijfster wiens boeken vaak over de oorlog gaan en zoals jullie weten is dat niet een van de onderwerpen waar ik graag over lees. “De verloren kinderen” las ik, ondanks het onderwerp, in anderhalve dag uit dus ik wilde de gok nog wel een keer nemen met “Een nieuw leven“. Benieuwd of ik dit boek van Diney Costeloe net zo snel uitlas? Lees dan de review van vandaag.

Een nieuw leven – Diney Costeloe

Tien jaar na haar reis per Kindertransport van Duitsland naar Londen heeft Charlotte een goed leven opgebouwd – maar als een oude vriend van vroeger opduikt, dreigt hij haar geluk te verstoren.

Engeland, 1949. Charlotte is gelukkig getrouwd en geniet van haar leven op het platteland, iets dat ze niet voor mogelijk had gehouden toen ze aan het begin van de oorlog als 13-jarig meisje met een Kindertransport Duitsland moest ontvluchten. Maar dan duikt een oude vriend uit het verleden op in haar nieuwe wereld. Harry was haar beschermer toen ze niemand anders had en daar zal ze hem altijd dankbaar voor zijn, maar zijn aanwezigheid nu dreigt haar nieuwe leven te doen ontsporen. De oorlog is dan wel voorbij, maar het verleden laat je nooit met rust.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Ondanks dat ik niet heel erg in de boeken ben die over de oorlog gaan, toch las ik “De verloren kinderen” in een rap tempo uit. Daarom nam ik “Een nieuw leven” ook mee toen ik hem in de bibliotheek zag liggen. De boeken van Diney Costeloe hebben eigenlijk altijd vrouwelijke hoofdpersonages die de oorlog op hun manier overleefden en een nieuw leven konden opbouwen maar die altijd weer geconfronteerd worden met hun verleden. Ook in “Een nieuw leven” is dit het geval waarin Charlotte de oorlog weet te overleven en een nieuw leven kan opbouwen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik meer moeite had met het lezen van “Een nieuw leven”. Ik heb het boek zelfs een paar keer weg moeten leggen en even afstand van moeten nemen. Niet door het verhaal maar door de hoeveelheid personages en verhaallijnen die door elkaar heen liepen. Ik raakte af en toe de draad kwijt door alle personages die in de loop van het boek worden toegevoegd en hun eigen aandeel in het verhaal krijgen.

Het verhaal van Charlotte is een heel boeiend verhaal maar verdwijnt soms een beetje naar de achtergrond doordat andere personages op de voorgrond worden geplaatst en hun eigen verhaallijn hebben in het boek. Los van mijn eigen verwarring, is het wel een interessant boek die speelt na de Tweede Wereld Oorlog in een Engeland dat weer opgebouwd moet worden en alle ontwikkelingen die daarbij komen kijken. De rol van vrouwen en de emancipatie hebben een belangrijke rol in dit boek. Vrouwen die slachtoffer waren van de oorlog, worden in dit boek de heldinnen. Diney Costeloe heeft over het algemeen een erg prettige schrijfstijl, kies interessante onderwerpen voor haar boeken maar dit boek heeft mij toch meer tijd en moeite gekost om het te lezen. Maar dat ligt meer aan mij, dan aan het boek.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com