Selecteer een pagina

2017 was het jaar van #metoo. Niet alleen de slachtoffers kregen een gezicht maar ook de daders kregen een gezicht. Het werd duidelijk hoe op macht beluste mannen misbruik maakten van hun positie. De verhouding tussen mannen en vrouwen werd op scherp gezet. Ik ontving vorige week het boek #Metoo van Jan den Boer. Een boek wat niet alleen de #MeToo verhalen vertelt maar die ook dieper ingaat op de beweging, het ontstaan, de geschiedenis tussen man en vrouw en hoe wij in de toekomst kunnen voorkomen dat de verhoudingen zo scheef blijven. Ik las afgelopen week dit boek en deel vandaag mijn mening hierover met jullie.

#MeToo – Jan den Boer & Caroline van Wijngaarden

#MeToo
OVER SEKS, MACHT EN VERANDERING
#MeToo heeft een storm van verhalen losgemaakt over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De sociale media verbinden vrouwen met elkaar in hun strijd tegen een geseksualiseerde maatschappij. Er is een nieuwe roep om gelijkheid, die veel verder gaat dan het aanklagen van mannen die misbruik pleegden.
In dit boek vertellen vrouwen over de enorme invloed die seksueel ongewenst gedrag op hun leven heeft, zeker als het ook nog ontkend wordt. Maar ook hoe ze nu de kracht vinden om te vechten voor een wereld waarin ze niet meer behandeld worden als seksobject. Sommige mannen blijven ontkennen, maar er zijn gelukkig ook mannen die diep doorvoelen dat vrouwen ook recht hebben op een veilige wereld. En dat dit begint bij hun eigen gedrag.
In dit boek staan #MeToo verhalen die je raken. Maar ook verhalen die hoop geven. Veel betrokkenen willen geen strijd tussen dader en slachtoffer, maar elkaar ontmoeten in een echt gesprek.
Dit boek maakt zichtbaar dat #MeToo onderdeel is van een revolutionaire verandering in onze samenleving. Een verandering van egoïstisch elkaar ‘gebruiken’ naar gelijkwaardigheid. Waarin vrouwen zich niet meer aanpassen aan de cultuur van mannen, maar mannen en vrouwen leren op elkaar af te stemmen. Dat leren we niet alleen door afspraken, maar ook door samen oefenen, gebaseerd op de nieuwste inzichten in de werking van ons brein. Van #MeToo naar #WeToo.

 Bron: Bol.com

Mijn mening

Ik vond de intensiteit van de #metoo golf best heftig en ik vind het ook best lastig om hier nu wat over te schrijven. Wat ik vooral lastig vind, is dat ik het gevoel heb dat het uiteindelijk een beetje begon door te slaan en ineens alles een #metoo werd. Ik keur overschrijdend seksueel gedrag af maar waar ik moeite mee heb is de #metoo sticker die werd geplakt op bijvoorbeeld een hand op de schouder of een date die eindigt in een hete nacht waar de volgende ochtend een van de twee zich niet prettig bij voelde en daar dus een #metoo label aan hing. Want waar ligt de grens en wanneer is er in dit soort gevallen sprake van grensoverschrijdend seksueel gedrag?

De schrijvers van #metoo stippen precies dat aan. #MeToo gaat namelijk veel dieper dan mannen die hun handen niet van vrouwen kunnen afhouden en hun positie misbruiken. Het gaat jaren terug toen de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen al scheef was, de seksuele revolutie waarin alles was toegestaan maar ook de beleving die voor iedereen anders is en ook gerelateerd is aan de cultuur waar je uitkomt. Dit geldt natuurlijk niet voor beesten zoals Harvey Weinstein en Job Gosschalk die misbruik hebben gemaakt van hun positie.

Hoewel ik het een verschrikkelijk onderwerp vind, vond ik het boek een verademing op dit zware onderwerp. Het bevat niet alleen de getuigenissen van slachtoffers maar ook een oprechte brief van een vrouw die toegeeft dat ze sex en mannen heeft gebruikt om zich beter te voelen. Het belicht heel veel verschillende kanten van deze beweging en geeft inzicht hoe wij als maatschappij kunnen veranderen en ervoor kunnen zorgen dat de scheve verhouding tussen man en vrouw worden recht getrokken.

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Deze blog is tot stand gekomen middels een samenwerking. Deze samenwerking is niet van invloed op mijn mening m.b.t. het genoemde product.

Bron afbeeldingShutterstock